Athena’s Angels vervangen oude knarren door vrouwelijke profs

Leidse promovendidoen dat in de eeuwenoude Senaatskamer tussen de portretten van de alumni: 117 mannen en slechts 1 vrouw).

Athena’s Angels, een groep van 4 Leidse vrouwelijke hoogleraren vindt dat niet meer van deze tijd. Dat is zo is blijkt wel uit ons vorige bericht.

En dus worden de ‘oude knarren’ een maand lang vervangen door portretten van vrouwelijke (oud) hoogleraren.

“Dat je bij belangrijke academische ceremonies altijd omringd wordt door dode mannen, doet de beeldvorming over de wetenschap geen goed”, aldus 1 van de Angels Judi Mesman, hoogleraar Diversiteit in Opvoeding en Ontwikkelingbij de NOS. “Wij willen dat het vanzelfsprekender wordt dat ook een vrouw een hoogleraar kan zijn. Nu gebeurt het mij nog verschrikkelijk vaak dat ik als professor-doctor automatisch wordt aangeschreven met ‘de heer’”.

Van alle hoogleraren op de universiteiten, is ongeveer 1 op de 6 vrouw. Daarmee doet Nederland het in vergelijking tot andere Europese landen slecht. Hoe hoger de academische functie, hoe minder vrouwen er te vinden zijn. Wel is het aantal vrouwen dat doorstroomt naar wetenschappelijke (top)functies in Nederland de afgelopen jaren gegroeid.

Die ene vrouw die al in de Senaatskamer hing is trouwens Sophia Antoniades. Zij was in 1929 de eerste vrouwelijke hoogleraar (middeleeuws en modern Grieks) die er benoemd werd.

Lees ook:Ook aan top wetenschap worden vrouwen node gemist
Lees ook:4 Leidse professoren verzamelen seksisme in Nederlandse wetenschap
Lees ook:Vrouwelijke hoogleraren in beeld? There’s an app for that!
Lees ook:Bijna helft medisch specialisten in Erasmus MC is vrouw
Lees ook:Seksisme Nobelprijswinnaar toont groot probleem in wetenschap aan

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>