Björk uit haar ongenoegen over seksisme in popindustrie

Bjork-Volta

Zangeres en dj Björk doet  haar beklag over het seksisme in de muziekindustrie, naar aanleiding van de recensies over haar dj-optreden dit weekend op het Day for Night festival in Texas.

De 51-jarige IJslandse, die sinds een jaar als dj optreedt, heeft het idee dat ze niet mag experimenteren met de verschillende muziekstijlen, maar moet blijven hangen in de stereotypes. “Sommige media lijken te denken dat ik niet aan het ‘optreden’ was en me ‘verstopte’ achter de tafels, terwijl ze dit niet schrijven over mijn mannelijke collega’s die hetzelfde deden”, aldus Björk op haar Facebookpagina.

Volgens de voormalig zangeres van de groep The Sugarcubes wordt het vrouwen in de muziekindustrie alleen toegestaan om als singer-songwriter te zingen over relaties. “Als het gaat over iets anders dan je geliefde, dan krijgen we kritiek. Journalisten hebben dan het idee dat ‘iets’ ontbreekt. Het is alsof zij denken dat het enige waar wij over kunnen zingen onze emotie is”, vervolgt Björk. ”Het kan zijn dat mensen nog even moeten wennen. Gelukkig krijg ik de steun van mijn fans, die wel mijn muzikale reis steunen en mij laten zijn wie ik ben”, aldus de IJslandse zangeres.

Om haar verontwaardiging te onderschrijven haalt de zangeres enkele van haar albums aan. “Ik maakte bewust de albums ’Volta’ (2007) en ’Biophilia’ (2011) omdat dit onderwerpen zijn waar vrouwen normaal niet over schrijven.”

De waardering van de media kwam volgens haar echter pas bij ‘Vulnicura’ (2015), waarop ze over haar gebroken hart zong. “Mannen wordt toegestaan om van onderwerp naar onderwerp te gaan, grappig te zijn en te experimenteren met muziek, maar vrouwen niet. Als we niet zingen over de mannen en kinderen in ons leven zou dat verraad zijn.”

Björk hoopt dat dit volgend jaar gaat veranderen. “Het recht om te variëren als meisje. Ik heb wel het gevoel dat dat gaat gebeuren.”

Lees ook:Bette Midler brengt ode aan alle meidengroepen
Lees ook:Natalie Sharp schildert gezicht tot beroemde hoezen
Lees ook:Laura Jansen zingt de sterren van de liefdesverdriet-hemel
Lees ook:De memoires van Courtney Love zijn voorlopig geflopt
Lees ook:Linda Ronstadt wil nog wel zingen, maar kan niet meer door Parkinson

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>