Waarom vinden we okselharen bij vrouwen toch zo vies?

ArmpitHairOkselhaar. Als het erover gaat zal er altijd wel iemand een opmerking maken over het stereotype beeld van de feministes uit de jaren ’70 met tuinbroeken en complete oerbossen onder hun armen.

Maar inmiddels leven we in een cultuur van kaalslag.

Bij mannen kan het nog wel, hoewel liever ook niet, maar bij vrouwen roept okselhaar echt afkeer op……..

Zo blijkt ook uit onderzoek van de Amerikaanse psychologe Breanne Fahs, waarover gepubliceerd is in ‘Psychology of Women Quarterly’.

Uit een eerste enquête bleek dat vrouwen het scheren van hun okselhaar als een persoonlijke keuze en een klein ongemak beschouwen en dat ze het idee van lichaamshaar walgelijk vinden.

Voor een tweede experiment lieten studenten hun oksel- en beenhaar 10 weken lang groeien en hielden er een dagboek over bij.

Ze bleken zich gedurende het experiment lelijk, vuil en onverzorgd te voelen en werden daar ook meermaals op gewezen door partners, vrienden en familieleden.

Volgens Fahs laat dit het alomtegenwoordige seksisme in onze maatschappij zien. De scheerdwang van vrouwen zou bewijzen dat zij zich patriarchale idealen over vrouwelijkheid eigen hebben gemaakt.

Maar volgens Lisa Miller van New York Magazine zijn er betere verklaringen:

Hygiëne is een factor, omdat bacteriën zich sneller verspreiden in ongewassen haar, dat op termijn hevig kan stinken. Dit kan echter niet de belangrijkste reden zijn. Het is immers wel cultureel geaccepteerd voor mannen om hun okselhaar te laten en dagelijks douchen of baden zijn in het Westen gebruikelijk.

Mensen verloren volgens Miller gedurende hun vroege evolutie hun huidhaar vanwege van 2 redenen: het was te warm op de Afrikaanse vlaktes en het haar is een broeihaard voor bacteriën.

Okselhaar verdween juist niet omdat het bescherming biedt tegen pijnlijke wrijving tussen arm en borstkas, maar onze afkeer voor het haar heeft wel doorgezet.

Het haar onder armen in in de schaamstreek verspreidt feromonen met individuele geurtjes, die bedoeld zijn om aanwezigheid, beschikbaarheid en vruchtbaarheid te signaleren. Lichaamsgeur speelt altijd vroeger een cruciale rol bij seksuele selectie.

Verder verspreidt het feromonen die een cruciale rol spelen bij de seksuele selectie. De gedachte aan seks wekt echter zowel verlangen als afkeer op omdat het herinnert aan hoe gevaarlijk seks wel kan zijn. Want met de verkeerde persoon kan het dodelijk zijn in verband met de genen van het nageslacht. Door onvruchtbaarheid en ziekte bijvoorbeeld.

“Okselhaar signaleert seks, omdat het groeit gedurende de puberteit, omdat het één van de eerste tekenen is van volwassenheid en vruchtbaarheid en omdat het seksuele geurtjes verspreidt. Dit herinnert mensen aan het gevaar van seks, wat hen er afkerig van maakt en verklaart waarom we het wegscheren. Het rudimentaire haar staat haaks op de westerse idee van seks als iets leuks, aangenaams, onschuldigs en ongevaarlijks.”

Ik kan het niet laten: onderstaand filmpje van Theo & Thea is echt te leuk, daar waar het gaat om vastgeroeste stereotypes….

Lees ook:JA=JA: de nieuwe sekswet voor Amerikaanse studenten
Lees ook:Taliban lokt jonge strijders middels ‘seks-maagden’ naar de Jihad
Lees ook:Seks en de Citadel
Lees ook:Politieke carriere voor vrouwen in Tanzania loopt via het bed
Lees ook:Seksueel geladen clips maken verkrachting ‘normaal’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>