Boerka en nikab worden waarschijnlijk verboden in openbare ruimtes

Rosie-burqafree

Vandaag vergaderde de Kamer over het eventuele verbod op gezichtsbedekkende kleding, zoals boerka’s en nikabs. Vrouwen veranderen erdoor in zakken aardappels en het is ons inziens een buitengewoon minderwaardige gewoonte. De komst van een tiental dergelijk gesluierde vrouwen in zorgde voor enige commotie. Tijdens het debat over het zogenoemde boerkaverbod werden de vrouwen een paar keer genoemd.

“Ik vind het geen gezicht dat hier mensen met een nikab op de publieke tribune zitten”, aldus Joram van Klaveren van VNL. Ook VVD’er Malik Azmani haalde de vrouwen aan om te illustreren dat het op deze wijze moeilijk is om contact te maken.

Kamervoorzitter Khadija Arib wees de Kamerleden erop dat het niet netjes is om bezoekers op de publieke tribune kritisch aan te spreken, omdat zij zich niet kunnen verdedigen in het debat.

Voorafgaand aan het debat mochten de vrouwen niet meteen de Tweede Kamer in. Beveiligers belden eerst met hun leidinggevenden en zeiden later dat de vrouwen om procedurele redenen moesten wachten. Daarna mochten ze alsnog naar binnen. Zij moesten zich wel gewoon identificeren, zoals andere bezoekers van het Kamergebouw.

In de Tweede Kamer is een grote meerderheid van VVD, PvdA, SP, CDA PVV, ChristenUnie, SGP en VNL voor het gedeeltelijke verbod op gezichtsbedekkende outfits. D66 en GroenLinks zijn tegen, zij vinden dat vrouwen de vrijheid moeten hebben om hun gezicht te verhullen. GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman noemde het voorstel ‘zinloos en discriminerend’.

Als beide Kamers uiteindelijk instemmen met het verbod, kunnen boerkadraagsters een boete krijgen van maximaal €410,-. Boerka’s, nikabs, bivakmutsen, integraalhelmen en andere gezichtsbedekkingen worden dan verboden in de zorg, het onderwijs, het openbaar vervoer en bij overheidsinstellingen. Hoewel het moeilijk wordt waar exact de grens te stellen. Daar heb ik zelfs een Pinterest-pagina voor gevuld.

Lees ook:Boerka in de ban op Nederlandse scholen, in zorg en ov
Lees ook:Zwitsers stemmen tegen vrouwen in sluiers
Lees ook:Innige handkus van Mark Rutte aan Anouchka van Miltenburg
Lees ook:Je gelooft het niet: dit is de islamitische vrouwenhel Afghanistan!
Lees ook:Femke Halsema over 12 1/2 jaar op het Haagse pluche

1 Reacties // Reageer

One thought on “Boerka en nikab worden waarschijnlijk verboden in openbare ruimtes

  1. Luc

    Man man man, serieus? Dat je dit plaatje durft te posten…

    Ik snap best dat de boerka de vrijheid inperkt, als je gedwongen wordt om het te dragen. En het wordt inderdaad een feministische kwestie als vrouwen onderdrukt worden.

    Maar je vergeet dat je vrouwen ook onderdrukt als je verteld wat ze niet mogen dragen. Je kan mensen niet tot zulke dingen dwingen, dat gaat in tegen alles waar het feminisme voor staat.

      /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>