Waarom december echt een feestje waard is

Aan kerst valt niet te ontkomen. Of je er nu dol op bent en lekker met de bellen van Sky Radio meegalmt of dat je je groen en geel ergert aan al die opgepimpte huizen. Het zit ‘in den mensch’. En zoals al jaren, wordt er dieper in de beurs getast met Kerst dan met Sinterklaas. Zowel aan eten en drinken als aan presentjes.

Cultuurcritici wijzen erop dat van kerst niets anders overblijft dan onze dwangmatige consumptiedrift. Een mooie verpakking, maar in wezen waardeloos. Deze vervagende inhoud van het kerstfeest heeft in bijbelvaste kringen ook kritiek. Van een vreedzaam feest naar een vreetzaam feest. Echter: de christenen hebben er hun feest van gemaakt, met de geboorte van Jezus als licht in de duisternis en de ster die de 3 koningen naar de goede plek leidden.

Yula

De mensheid viert midwinter immers al duizenden jaren. De echte aanleiding ligt in een van onze opvallendste natuurverschijnselen: de zonnewende. Ons stukje aarde (het noordelijk halfrond) is op 21 december het verste van de zon verwijderd: het is koud, donker en de natuur staat stil. Maar het hoogtepunt van de duisternis is tegelijk het eindpunt. Eind december is midwinter, en de noordkant van de aarde draait langzaam maar zeker weer terug. Vanaf 6 januari kun je dat ook weer merken, als de aarde haar ellips gemaakt heeft.

Met de zonnewende wordt die teruggang naar het licht gevierd met vuren, fakkels en alles wat onze verre voorouders hadden om licht en warmte te creëren. De zon is van levensbelang. Omdat we er momenteel zo weinig van krijgen, moet je ieder straaltje meepakken, dat wisten ze dus duizenden jaren voor Christus al. Laat zonnebril en hoeden thuis en probeer op het lichtste stuk van de dag (rond lunchtijd) een uur buiten te bewegen. Vergeet de sportschool: wel warm, maar geen gratis vitamine D.

Mensen die gevoelig zijn voor een winterdepressie (of de mildere vorm: winterblues) voelen dit zo eind januari op z’n ergst, omdat ze dan al zo lang met zo weinig zon moeten doen. De derde maandag in januari wordt om die reden zelfs ‘Blue Monday’ genoemd, de meest trieste dag van het jaar.

Volgens de Britse Mental Health Foundation is de formule:

WDdTQMNa

\frac{[W + (D-d)] \times T^Q}{M \times N_a}

Hierin is W een maat voor het weer, D voor de schulden, d voor het maandelijkse salaris, T voor hoelang geleden het kerst was, Q staat voor hoe goed men nog de goede voornemens volhoudt, M voor het motivatieniveau en Na voor het gevoel om actie te ondernemen.

Light Therapy

Op doktersrecept zijn geschikte lichtbronnen te koop waar je een aantal malen per dag flink in moet kijken. In Noordelijke streken, waar nog minder licht is zoals IJsland staan ze zelfs in de cafés. Beter voor de teint, beter voor het humeur.

EN: en deze week werd tevens bekend dat zwangeren die te weinig vitamine D binnen krijgen, een verhoogd risico hebben op het krijgen van een kind met stoornissen in het autistische spectrum dan vrouwen die tijdens de zwangerschap voldoende vitamine D in hun bloed hebben. Dit blijkt uit een studie die door Australische wetenschapper is uitgevoerd in samenwerking met de Rotterdamse Erasmus Universiteit. Gooi af die hoofddoek, gooi af die zonnebril en ga elke dag lekker buiten wandelen!

De stand van de onmisbare zon, de bron van alle leven is wel degelijk (welke levensovertuiging je ook bent toegedaan) een feestje waard. Natuur, warmte binnenshuis, lichtjes, gezin, familie, leven en dood, traktaties, tradities en wetenschap: ze horen allemaal bij deze donkere dagen van december. Ze markeren een punt in het jaar om iets belangrijks te doen: Het leven vieren!

Christmas-family-dinner-crop

Lees ook:Joke van Leeuwen wint AKO Literatuurprijs
Lees ook:President Hollande verleent Jacqueline Sauvage gratie
Lees ook:Vannacht naar het Noorderlicht?
Lees ook:Medea, de meest gehate vrouw op aard
Lees ook:Ik kan niet slapen: het is supermaan!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>