Seksisme Nobelprijswinnaar toont groot probleem in wetenschap aan

Op een drukbezocht congres voor wetenschapsjournalisten in Seoul zei biochemicus Tim Hunt eerder deze week: “Als er vrouwen in het laboratorium zijn, kunnen er 3 dingen gebeuren. Óf je wordt verliefd op hen, óf zij worden verliefd op jou, of je geeft ze kritiek en ze gaan huilen.”

Volgens de Nobelprijswinnaar, expert op het gebied van celdeling, zou het beter zijn om mannen en vrouwen te scheiden in het laboratorium.

Snel na de uitspraak distantieerde de Royal University – dat de Britse regering bedient van wetenschappelijk advies – zich van Hunt. University College Londen bevestigt het vertrek van de hoogleraar en noemt de stap passend bij ons beleid van gelijke behandeling van man en vrouw.

Ineke Sluiter, hoogleraar Klassieke talen en Letterkunde aan de Universiteit Leiden, vindt ontslag ver gaan.

“Maar ik ben blij dat deze ouderwetse meneer begrijpt dat hij een verschrikkelijke misser heeft gemaakt. Juist een Nobelprijswinnaar zou moeten beseffen dat hij een voorbeeldfunctie heeft”, zegt zij in De Standaard.

Samen met andere vrouwelijke hoogleraren startte Sluiter recent het platform Athena’s Angels, dat opkomt voor gelijke behandeling in de wetenschap. Zowel in Groot-Brittannië als in Nederland is de man/vrouw-verhouding onder studenten inmiddels nagenoeg 50-50. Maar hogerop de universitaire carrièreladder gaat de emancipatie in beide landen traag. Zo is in Nederland slechts 15% van de professoren vrouw.

“De uitspraak van Hunt is exemplarisch voor een dieper geworteld probleem”, zegt Sluiter.

Lees ook:Nobelprijswinnaar Tim Hunt genekt door seksistische uitspraak
Lees ook:Seksistische prof krijgt koekje van eigen laboratorium-deeg
Lees ook:4 Leidse professoren verzamelen seksisme in Nederlandse wetenschap
Lees ook:Michelle Obama bindt de strijd aan met mannen
Lees ook:Canadese sportjournaliste pakt seksistische en vulgaire hooligans aan

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>