Ook aan top wetenschap worden vrouwen node gemist

Hoewel we eerder deze week konden melden dat vrouwen bijna net zo vaak promoveren aan universiteiten in Nederland als mannen, gaat het aan de top van de wetenschap nog niet erg jofel.

Vrouwen zijn nog altijd zwaar ondervertegenwoordigd in de hogere regionen, hun salaris is minder dan dat van hun mannelijke collega’s en ook worden zij minder vaak gekozen voor hoogleraarposities.

Dat blijkt uit de 5e Monitor die het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren vandaag presenteert.

Van de hoogleraren in Nederland is slechts 16,9% vrouw. Bij elke hogere functiecategorie neemt hun aandeel af. “Nederland doet het wat dat betreft het slechtst van alle Noordwest-Europese landen”, aldus LNVH-bestuurder en hoogleraar Marise Born.

Volgens haar is er genoeg potentieel. “Ruim 550 vrouwelijke universitair hoofddocenten staan klaar om hoogleraren die met emeritaat gaan op te volgen, maar met de huidige groei duurt het nog tot 2055 voordat er evenveel vrouwen als mannen hoogleraar zijn.”

Er is wel meer doorstroom in functies. Born: “Je ziet steeds meer vrouwen doorstromen van promovendus naar universitair docent, en vervolgens naar universitair hoofddocent.” Daarmee is de vertegenwoordiging van vrouwen in alle wetenschappelijke functies in vrijwel ieder wetenschapsgebied gestegen.

Vrouwelijke universitair (hoofd)docenten en hoogleraren werken vaak fulltime, maar verdienen minder dan hun mannelijke collega’s. Het gros van de vrouwelijke hoogleraren (77%) heeft een salaris in schaal 16, tegenover 57,8% van de mannen. Van de mannelijke hoogleraren krijgt 40,6% uitbetaald in schaal 18, tegenover 21,1% van de vrouwen.

Lees ook:Vrouwen dringend gewenst aan universitaire top
Lees ook:Athena’s Angels vervangen oude knarren door vrouwelijke profs
Lees ook:Startende onderneemsters belonen zichzelf minder dan de mannen
Lees ook:Vanaf nu tot eind december werken vrouwen voor de kat z’n k*nt
Lees ook:Naast glazen plafonds zijn het kleverige werkvloeren die vrouwen belemmeren

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>