Vrouwelijke 30′ers inmiddels hoger opgeleid dan de mannen

Bijna de helft (45%) van de jonge vrouwelijke 30′ers heeft een hbo of wo-diploma, dat is meer dan hun mannelijke evenknieën (41%)

Daarentegen werken ze meer in deeltijd en verdienen ze nog steeds minder….

Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek vandaag op Internationale Vrouwendag publiceert.

De gehele Nederlandse bevolking is steeds hoger opgeleid, maar het aantal vrouwen dat afstudeert groeit harder. Dat komt niet alleen doordat meer vrouwen aan een studie beginnen, maar ze vallen minder vaak uit en studeren sneller af dan mannen.

De meest gefeminiseerde opleidingen zijn nog altijd de lerarenopleidingen, meldt Hogeschool Avans. Dat was al zo in 1990, maar nu studeren er verhoudingsgewijs nog minder mannen dan 25 jaar geleden.

In technische opleidingen bijvoorbeeld zitten van oudsher veel meer jongens dan meisjes, net als in de natuurwetenschappen en informatica.

Diergeneeskunde daarentegen telde in 1990 naar verhouding meer mannen maar is inmiddels een opleiding waar vooral vrouwen voor kiezen. Hetzelfde geldt voor bedrijfskunde en sociale wetenschappen: ook die zijn veranderd van mannenstudies naar opleidingen waar verhoudingsgewijs meer vrouwen zitten.

Een minpunt is dat vrouwelijke 30′ers meer stress ervaren dan de mannelijke, volgens een ander vandaag gepubliceerd rapport van de Sociaal Cultureel Planbureau. Ook blijft in Nederland het aantal vrouwen in topfuncties achter bij de rest van Europa.

Lees ook:In alle EU-landen studeren nu meer vrouwen dan mannen
Lees ook:Aantal mannelijke managers daalt, aantal vrouwelijke ± gelijk
Lees ook:Vrouwelijk ICT-leger groeit
Lees ook:Iran zet stop op vrouwen voor studie geneeskunde
Lees ook:Mannelijke bestuurders geen trek in vrouwenquota

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>