Vrouwen worden ouder omdat hun immuunsysteem minder snel verslijt

funny-old-lady-smokingDat vrouwen ouder worden dan mannen is al zo oud als de mensheid. Over de oorzaken daarvan is al veel gedebateerd en veel wetenschappelijk onderzoek verricht, temeer daar vrouwen voor bepaalde ziektes vatbaarder zijn dan mannen.

De verschillen tussen mannen en vrouwen worden overigens kleiner, omdat vrouwen ook emanciperen op het gebied van de slechte leefgewoontes.

Maar de echte reden dat vrouwen nog steeds ouder worden, zou liggen in het feit dat hun immuunsysteem langer in takt blijft……..

Dat schrijven onderzoekers van de Medische en Tandheelkundige Universiteit in Tokio in het wetenschappelijk tijdschrift Immunity & Ageing.

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door bloedmonsters te nemen van 356 mannen en vrouwen met leeftijden tussen de 20 en 90 jaar. In het bloed werd onder meer gekeken naar witte bloedcellen. Deze cellen vervullen een belangrijke rol in het immuunsysteem.

Bij zowel mannen als vrouwen blijkt het gemiddeld aantal witte bloedcellen te dalen naarmate ze ouder worden. Maar 2 specifieke soorten nemen bij mannen sneller in aantal af dan bij vrouwen. Het gaat om zogenoemde T-killercellen, die het lichaam beschermen tegen infecties, en B-cellen, die antistoffen aanmaken.

Er zijn ook bepaalde types immuuncellen die juist in grotere hoeveelheden worden aangemaakt als mensen ouder worden. Deze zogenoemde T-helpercellen groeien bij vrouwen sneller in aantal dan bij mannen.

Dat betekent echter niet dat een goed functionerend immuunsysteem de enige oorzaak is van de hoge leeftijden die vrouwen bereiken. Mogelijk sterven de immuuncellen minder snel af, omdat ook andere ouderdomsprocessen in het vrouwelijk lichaam trager verlopen.

Lees ook:Vrouwen zijn pas sinds eind 19e eeuw het sterke geslacht
Lees ook:Excusez, maar elke man is ooit begonnen als een meisje
Lees ook:Bloed oudste vrouw van Nederland toont waarom leven eindig is
Lees ook:Echte lichamen van echte vrouwen die een echt kind gebaard hebben
Lees ook:Nederlandse vrouwen worden ouder, maar buitenland haalt ‘ons’ in

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>