Vrouwen zijn pas sinds eind 19e eeuw het sterke geslacht

ChinaMachado84ColeHaan-500x680De gemiddelde levensverwachting van vrouwen is pas aan het einde van de 19e eeuw sterk gestegen ten opzichte van die van mannen.

De sterftecijfers van vrouwen daalden vanaf toen met maar liefst 70% sneller….

Dat melden Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.

In 1880 was de sterftekans tussen het 50e en 70e levensjaar voor mannen daardoor 1,5 x zo hoog als bij vrouwen, terwijl er rond 1800 nog vrijwel geen verschil was.

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door gegevens over bevolkingsopbouw en burgerlijke stand-cijfers tussen 1800 en 1935 te analyseren in 13 landen uit de eerste wereld.

De gemiddelde leeftijd bleek aan het einde van de 19e eeuw sterk te stijgen, tegelijkertijd met de uitvinding van medicijnen tegen infectieziektes en in een tijd dat er steeds meer op voeding werd gelet.

Bij mannen ging dit echter een stuk minder hard. 40% van dat verschil kan worden verklaard aan de hand van het grote aantal sterfgevallen door hart- en vaatziektes. Roken was voor 30% bepalend. Mannen overleden in de afgelopen eeuw gemiddeld veel vaker aan longziektes dan vrouwen.

De laatste jaren is de levensverwachting bij mannen sterk gestegen. Maar nog altijd worden vrouwen wereldwijd gemiddeld 3 tot 5 jaar ouder. Volgens onderzoeker Caleb Finch is meer onderzoek nodig om alle oorzaken daarvan te achterhalen.

“We zouden bijvoorbeeld nog genetische verschillen kunnen onderzoeken”, verklaart hij op nieuwssite ScienceDaily. “Maar ook de biologische kwetsbaarheid van mannen en vrouwen op celniveau moet in de toekomst worden vergeleken.”

Lees ook:Jonge vrouwen verdienen nu meer dan hun mannelijke leeftijdgenoten
Lees ook:Nederlandse vrouwen worden ouder, maar buitenland haalt ‘ons’ in
Lees ook:Vrouwelijke freelancers verdienen minder dan mannelijke evenknieën
Lees ook:Vrouwelijke stagiairs krijgen minder vergoeding dan mannelijke
Lees ook:Grootste inkomenskloof tussen mannen en vrouwen zit bij de pensioenen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>