Bloed oudste vrouw van Nederland toont waarom leven eindig is

Hendrikje van AndelHendrikje van Andel-Schipper was gezond van lijf en scherp van geest toen ze in 2005 op 115-jarige leeftijd overleed.

Zij stelde na haar dood haar lichaam beschikbaar voor de wetenschap…..

Uitgebreid onderzoek toont aan dat ook de levensduur van een gezond lichaam een grens kent, die hoogstwaarschijnlijk ligt bij het aantal actieve bloedstamcellen.

Genetica Henne Holstege staat aan het hoofd van dit onderzoek van 100-plussers.

Van Andel was 82 toen ze haar lichaam ter beschikking van de wetenschap stelde en ze kon niet bevroeden hoe interessant ze ruim 30 jaar later voor onderzoekers zou zijn.

Vandaar dat Dr. Holstege aan het slot van haar publicatie in vakblad Genome Research de oude dame bedankt.

“We hebben al haar familieleden benaderd en ze hebben toestemming gegeven om haar naam in ons onderzoek te vermelden. Mevrouw van Andel heeft tijdens haar leven vaak gezegd dat ze wilde dat andere mensen hun voordeel konden doen met haar bijzondere situatie.”

De genetica ontdekte dat de kwieke Drentse bij haar overlijden nog maar 2 actieve bloedstamcellen had die gezamenlijk de voorraad bloedcellen op peil hielden. En dan was de ene stamcel vermoedelijk ook nog een dochter van de andere.

Mensen hebben naar schatting gemiddeld 1300 actieve bloedstamcellen die zich voortdurend delen en zo de bloedcellen verversen. De vraag die Holstege en haar collega’s probeerden te beantwoorden: waar zijn bij de ‘superhonderjarige’, zoals Van Andel in het onderzoek wordt aangeduid, de andere 1298 stamcellen gebleven?

Daarvoor bestudeerden ze de lengte van de telomeren, de beschermende uiteinden van chromosomen in de cellen die bij elke deling krimpen. Zijn die te kort, dan wordt deling onmogelijk en sterft de cel.

De onderzoekers ontdekten dat bij Van Andel de telomeren van de bloedcellen extreem kort waren vergeleken met die in haar hart, lever, long en hersenen. Dat kan erop wijzen dat de bloedstamcellen zijn afgestorven of inactief zijn geworden door uitputting. De stamcellen in het bloed delen zich veel vaker dan andere cellen en hoe ouder iemand wordt, hoe meer celdelingen optreden.

Onderzoek bij andere 100-plussers moet duidelijk maken of die stamceluitputting inderdaad bepalend is voor de eindigheid van het leven. Mocht die theorie kloppen, dan biedt dat mogelijk kans op levensverlenging, speculeert Holstege: ouderen kunnen dan overwegen om zichzelf jonge bloedstamcellen toe te dienen.

Maar zover is het nog niet, zegt Holstege, en bovendien is dat niet per defenitie levensrekkend. Bloed mag dan van vitaal belang zijn voor de gezondheid van weefsels, we kunnen natuurlijk altijd nog doodgaan aan een haperende organen.

Lees ook:Vrouwen worden ouder omdat hun immuunsysteem minder snel verslijt
Lees ook:Tips voor powervrouwen die ook 115 willen worden!
Lees ook:Wikipedia is jarig en wil graag verwijven
Lees ook:Bij vrouwen van nu staat het liefdesleven niet meer op nummer 1
Lees ook:Anne de Paepe is eerste vrouwelijke rector Universiteit Gent

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>