Excusez, maar elke man is ooit begonnen als een meisje

Het verschil tussen mannen en vrouwen op het niveau van de genetica is 1 chromosomenpaar van de 23.

En van dat ene paar is dan nog maar eens de helft anders. XX voor vrouwen en XY voor mannen. Dat is alles.

De wetenschap zegt zelfs: elke man was ooit een vrouw……..

Want als het specifieke enzym ontbreekt dat een man maakt: het SRY-gen (overigens ook op het X-chromosoom gelegen, maar daar is het geïnactiveerd) waren we allemaal meisjes geworden. En dan zou de soort weer niet in stand gehouden worden!

De natuur zegt dus, dat we zo goed als hetzelfde zijn. Dat we op details veranderd zijn is uiteraard in het belang van het overleven van de soort.  Dat de overeenkomsten tussen mannen en vrouwen groter zijn, dan de verschillen blijkt ook statistisch. Zo is er maar een kleine groep mannen, die fysiek sterker is dan vrouwen. Er is dus een grote overlap wat betreft fysieke kenmerken tussen mannen en vrouwen.

In het brein en het oog zijn er een aantal opvallende verschillen tussen mannen en vrouwen. Vrouwen hebben bijvoorbeeld een grotere verbindingsbalk tussen de 2 hersenhelften, zodat die makkelijker met elkaar communiceren. Daar staat weer tegenover, dat mannen een brein hebben, dat intern beter communiceert tussen specifieke onderdelen.

Het vrouwelijke oog heeft een betere kleuronderscheiding en detailwaarneming. Het mannelijke oog reageert beter op beweging. Maar veel waar mannen goed in zijn, zoals balsporten, daar kunnen vrouwen ook goed in worden, als ze van jongsaf aan net zo met beweging bezig zijn als mannen.

De verschillen tussen mannen en vrouwen zijn dus vooral sociaal en maatschappelijk bepaald. En waarschijnlijk zijn ze ook nog eens een gevolg van de wisselwerking tussen biologie en opvoeding. Biologisch zijn meisjes in het voordeel, omdat testosteron eigenlijk een soort gif is voor het menselijke lichaam, waardoor het mannelijke lichaam zich langzamer ontwikkeld.

Het gevolg van dit verschil in hoeveelheid testosteron, zorgt ervoor dat meisjeshersenen zich sneller ontwikkelen. Daardoor kunnen zij eerder op een hoger niveau communiceren. Omdat het vrouwelijke brein dus eerder communiceert, wordt het ook gestimuleerd om zich op dat punt te ontwikkelen, omdat de omgeving op die communicatie reageert.

Verder zitten de verschillen tussen mannen en vrouwen, vooral in de manier waarop ze hun biologische middelen gebruiken. Zo gebruiken vrouwen hun waarnemingsmiddelen vooral om andere mensen te bekijken en waar te nemen hoe ze zich voelen. Mannen gebruiken ze vooral om zich bezig te houden met hun fysieke omgeving. Vrouwen nemen patronen waar, die te maken hebben met relaties. Mannen nemen patronen waar, die te maken hebben met beweging.

Ook hier geldt weer: er zijn mannen die heel goed zijn in het waarnemen van relatiepatronen, terwijl er vrouwen zijn die goed in het waarnemen zijn van beweging. Dus uiteindelijk zijn die verschillen op individueel niveau misschien groot, maar op het niveau van de beide groepen zijn ze minimaal.

Lees ook:Vrouwen- en mannen-hersenen zijn bijna identiek
Lees ook:Vrouwen en mannen gaan steeds meer op elkaar lijken
Lees ook:Mars & Venus op de schroothoop: mannen- en vrouwenhersenen gelijk
Lees ook:Is een man het brein achter de topless vrouwen-beweging FEMEN?
Lees ook:De schaduwzijde van multitasken

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>