Sekse-ongelijkheid ontstond pas toen de mens aan landbouw ging doen

jagers en verzamelaarsGemeenschappen rondom de eerste moderne jagers opereerden op basis van seksegelijk.

De ongelijkwaardigheid tussen man en vrouw pas kwam naar voren, toen de agricultuur ontstond.

Wanneer vrouwen en mannen allebei evenveel te zeggen hebben, ontstaat een omgeving van mensen die elkaar aanvullen op basis van kwaliteiten en nut, in plaats van alleen familiebanden…….

Zo blijkt uit onderzoek van de University College London, schrijft de Guardian.

De antropologen bestudeerden groepsvorming bij 2 nu nog bestaande jagers-verzamelaarssamenleving, die als model stonden voor samenlevingen meer dan 10.000 jaar geleden.

Een stam leefde in de Filippijnen, de ander in Congo. Ze kwamen er achter dat de groepen zeer divers waren, en dat lang niet iedereen familie van elkaar was.

Ze ontdekten dat de kracht van de gemeenschappen voortkwam uit samenwerking. Als vrouwen en mannen beiden konden kiezen met wie ze samenleefden, zouden ze dus ook niet altijd met hun eigen familie leven maar ook met mensen zonder genetische band of op basis van hun burgerlijke staat.

Seksegelijkheid gaf een grote voorsprong voor de eerste menselijke gemeenschappen. Het creëerde een groter sociaal netwerk waar veel voordelen uit werden gehaald.

Waar mensen uit de prehistorie vaak worden afgeschilderd als primitieve wezens, werden de eerste samenlevingen juist opgebouwd op basis van verlichte gelijkheidsbeginselen.

Mannen en vrouwen hadden gelijke invloed op waar de groep zou leven en met wie. Seksegelijkheid was bij de voorouders van de huidige mens normaal en bepalend voor hoe groepen mensen leefden.

Onderzoeksleider Mark Dyble: “Het idee dat jaaggemeenschappen macho of masculien waren, is wijd verspreid. Wij ontdekten juist dat dit pas het geval werd bij de opkomst van de landbouw, toen mensen voorraden gingen aanleggen.”

De gendergelijkheid speelde dus een belangrijke rol bij het het creëren van een menselijke samenleving, overleven en evolutie.

Lees ook:Vrouwen maken makkelijker carrière met een unisex-naam
Lees ook:Meer vrouwelijke wetenschappers: muizen hebben de pest aan mannen
Lees ook:Vrouwelijke CEO’s die vrouwen aannemen worden als egoïstisch gezien
Lees ook:Ongewenste intimiteiten op straat bij vrouwen én mannen
Lees ook:Madeleine Albright: ‘Voor vrouwen is het er niet simpeler op geworden sinds hun emancipatie’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>