Ongewenste intimiteiten op straat bij vrouwen én mannen

65% van alle vrouwen heeft seksuele intimidatie ervaren, maar ook 25% van de mannen zei dat is al eens lastig gevallen.

Dit blijkt uit een Amerikaanse studie van Stop Street Harassment en marketingorganisatie GFK onder 2000 mensen door alle staten en bij 10 specifieke groepen die vaak gemarginaliseerd worden.

Daarbij horen o.a. inheemse Amerikanen in South Dakota en homo- en biseksuele mannen en transgenders in Washington.

Ruim de helft van de vrouwen zei dat ze al eens verbaal was aangevallen, 41% ondervond ook al fysieke agressie. 23% gaf aan dat ze al eens ongewenst werd aangeraakt, 20% werd al eens gevolgd, 14% kwam al een potloodventer tegen en 9% werd geforceerd om iets seksueel te doen.

Bij mannen is dat allemaal veel minder frequent. 18% heeft al verbale agressie meegemaakt, 16% kreeg al te maken met fysieke agressie. 8% werd ongewenst aangeraakt, 7% werd gevolgd, 5% werd geconfronteerd met een potloodventer en 2% werd geforceerd om iets seksueel te doen.

Vrouwen geven ook aan dat ze vaker lastig gevallen werden en dat ze er rekening mee houden wanneer ze hun route bepalen.

Bij vrouwen was dit meestal in de vorm van ongewenste seksuele opmerking zoals ‘Hey Baby’ of ‘Mmm sexy’.

Bij mannen komt dit minder voor. Mannen worden blijkbaar het meeste geconfronteerd met homofobe opmerkingen. Transgender, homo- en biseksuele mannen worden ook veel vaker lastiggevallen dan hetero’s en maken het blijkbaar ook op regelmatigere basis mee.

Het grootste deel van de heteromannen die aangaven dat ze al eens lastiggevallen werden, zeiden dat dit slechts éénmaal gebeurd was. Mannen worden meestal lastiggevallen als ze geen typisch ‘mannelijk gedrag’ vertonen.

In een focus groep moet homo- en biseksuelen werd gezegd dat ze werden lastiggevallen omdat ze handen vasthielden met een andere man, omdat ze ‘vrouwelijke’ accessoires droegen of omdat ze te kleurrijk gekleed waren. Een iemand werd zelfs bedreigd omdat hij met een roze paraplu rondliep.

Rijke, blanke, heteroseksuele mannen worden niet of nauwelijks geconfronteerd met ongewenste intimiteiten. Vrouwen en LBGT-mensen krijgen er vaker mee te maken, maar ook mensen uit een lagere inkomensklasse of met een andere huidskleur.

De daders waren ook vooral mannen. 70% van de vrouwen en 48% van de mannen zeiden dat ze lastig werden gevallen door 1 man, 38% van de vrouwen en 25% van de mannen werden lastiggevallen door een groep mannen en 20% mannen werd lastiggevallen door 1 vrouw.

Lees ook:Stewardessen krijgen veel te maken met seksuele intimidaties
Lees ook:Amerikaanse legt met verborgen camera seksisme op straat bloot
Lees ook:100% (!) van vrouwen die Parijse metro gebruikt werd betast
Lees ook:Boze Marokkanen grijpen 2 vrouwen vanwege te blote outfits
Lees ook:Cher zegt NEE tegen optreden Sochi i.v.m. homostandpunt Rusland

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>