Prinses Margriet is gezicht van vuurwerkbril

Prinses-Margriet-Beschermbril

8 mensen hebben zich de afgelopen dagen reeds moeten laten opereren door een plastisch chirurg, omdat ze vuurwerk hadden afgestoken.

Het gaat om ernstige verwondingen.

Op alle oogafdelingen van de Nederlandse ziekenhuizen hangt sinds een paar weken een poster waarop prinses Margriet de vuurwerkbril draagt……..

Ze doet dit in haar positie van beschermvrouwe van Vision 2020 Netherlands, de projectgroep van de Wereldgezondheidsorganisatie tegen vermijdbare slechtziendheid en blindheid.

De boodschap is om bij het afsteken van vuurwerk altijd zo’n beschermbril te dragen, omdat zowel omstanders als degenen die vuurwerk aansteken kans hebben om blind te kunnen worden.

Vorige jaarwisseling kregen 264 mensen letsel aan hun ogen, waarvan 23 ook echt blind werden. Bij die laatste groep zitten ook 2 kinderen.

In 8 gevallen moest zelfs een oog verwijderd worden. Ruim de helft van de slachtoffers stak zelf het vuurwerk af, de anderen waren kijkers.

Daarnaast is er een toename van zeer ernstig handletsel de laatste jaren. Plastisch chirurgen opereerden rond de afgelopen jaarwisseling ruim 40 vuurwerkslachtoffers met ernstige verwondingen, tegen 25 het jaar daarvoor. 9 handen werden gedeeltelijk en 5 handen werden volledig geamputeerd.

Een gesprek met Annekatrien van de Kar, plastisch chirurg van het Amsterdamse ziekenhuis Onze Lieve Vrouwe Gasthuis.

Lees ook:Als vrouwen het vuurwerk doen met Oud & Nieuw gebeuren er minder ongelukken
Lees ook:Niet alle mannen zijn hersenloze piemels op poten
Lees ook:Tattoo-kunstenaar geeft vrouwen hun tepels terug
Lees ook:Aantal vaginaal verminkte vrouwen veel groter dan gedacht
Lees ook:Afsluiting borstkankermaand in teken van borstreconstructies

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>