Afsluiting borstkankermaand in teken van borstreconstructies

RosieTaTaTegenwoordig is het moeten inleveren van een borst bij borstkanker gelukkig steeds vaker overbodig. De betere zorg voor patiëntes en de reconstructieve mogelijkheden ontwikkelen in hoog tempo.

Maar door een gebrek aan kennis bij patiënten worden keuzes vaak niet of te laat gemaakt. Gevolg is dat vrouwen in sommige gevallen niet meer voor een borstreconstructie in aanmerking kunnen komen…..

Dit wil de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) doorbreken.

Als afsluiting van de Borstkankermaand staan op donderdag 29 oktober diverse poli’s plastische chirurgie in ziekenhuizen in het teken van borstreconstructies. Om de juiste keuzes te maken, is het essentieel dat vrouwen met borstkanker goed worden voorgelicht.

Bezoekers kunnen zich laten informeren over verschillende reconstructieve mogelijkheden, onder andere met live operaties en lezingen. Voorzitter van de NVPC, prof. dr. René van der Hulst: “Ons advies is te vragen naar een plastisch chirurg voor een voorlichtingsgesprek, voordat de borstoperatie waarbij de tumor wordt verwijderd, plaatsvindt. Voor veel vrouwen draagt een borstreconstructie bij aan herstel op psychologisch, sociaal en seksueel vlak.”

In diverse ziekenhuizen door het hele land organiseren plastisch chirurgen de ‘Dag van de borstreconstructie’, waarbij bezoekers zich kunnen laten informeren over verschillende methoden van borstreconstructies. Zo worden er live operaties uitgevoerd, webseminars en gezondheidsmarkten georganiseerd. Op verschillende locaties worden lezingen gehouden en kunnen bezoekers persoonlijk vragen stellen aan plastisch chirurgen.

Van der Hulst: “Wij pleiten ervoor dat vrouwen betere voorlichting krijgen over de mogelijkheden van borstreconstructie. Het is belangrijk dat vrouwen met borstkanker zich bewust zijn van en zich goed laten informeren over de keuzes die zij hebben en het behandelplan dat daarbij hoort. Zo is het bijvoorbeeld vaak mogelijk om aansluitend aan een borstamputatie een borstreconstructie uit te voeren, zodat de patiënt niet ‘plat’ wakker wordt. Bovendien is in veel gevallen een borstamputatie niet meer nodig en kan met een borstsparende operatie de vorm van de borst beter behouden blijven.” De programma’s van de poliklinieken staan vermeld op de website van de NVPC.

Lees ook:Vandaag: live meekijken in de OK bij borstreconstructies
Lees ook:Geen gratis plastic borsten meer
Lees ook:2e ‘Save The Boobies Run’ rent recordbedrag bij elkaar
Lees ook:Borst vooruit: 1 op de 8 vrouwen krijgt borstkanker
Lees ook:Oncologen bemerken het Angelina Jolie-effect

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>