VUmc benoemt 3 nieuwe vrouwelijke professoren

Fenna LindeboomDeze week werden in het VUmc 3 vrouwelijke hoogleraren benoemd.

Met deze aanstellingen worden talentvolle vrouwen gestimuleerd bij de verdere opbouw van hun academische carrière.

In 2005 werd voor dit doel de Fenna Diemer-Lindeboom leerstoel ingesteld. Sinds die tijd zijn er 23 vrouwelijke hoogleraren benoemd…..

Dat meldt het VUmc.

Marjolein van Egmond (1971) wordt hoogleraar ‘oncologie en ontsteking’. Het gaat hier om de Fenna Diemer-Lindeboom leerstoel, ingebed in de afdeling heelkunde van VUmc.

Christa Boer (1971) wordt hoogleraar ‘onderzoek perioperatieve zorg’. De leerstoel is ingebed in de afdeling anesthesiologie van VUmc.

Wiesje van der Flier (1975) wordt hoogleraar ‘determinanten van cognitieve achteruitgang en dementie’. Het gaat hierbij om de Pasman leerstoel, ingebed in de afdeling neurologie van VUmc.

Fenna Lindeboom (zie foto bovenaan) studeerde rechten aan de VU en promoveerde er in 1937. Zij leerde er ook Evert Diemer kennen, later hoogleraar Communicatiewetenschappen aan de VU, met wie ze trouwde.

Tijdens de oorlog verdedigde het echtpaar onder meer mensen die vanwege verzetswerk waren gearresteerd. Ook namen ze een joodse vrouw in huis. Hiervoor ontvingen ze later de Yad Vashem-onderscheiding.

Fenna Diemer-Lindeboom (*1913-†2004) bestudeerde met name de bijbelse noties over de positie van de vrouw in de maatschappij en publiceerde daarover diverse boeken. Bekend werd ze vooral door haar rol als voorvechtster van het vrouwenkiesrecht binnen haar partij, de ARP.

In het voetspoor van Abraham Kuijper had dze het passief kiesrecht (het recht om je kandidaat te stellen) voor vrouwen altijd afgewezen. In haar studie naar de grondtekst van de bijbel concludeerde Fenna Diemer-Lindeboom echter dat Kuijper daarin een te strikt standpunt innam. Uiteindelijk werd zij in 1963, in de Rotterdamse gemeenteraad, de eerste vrouwelijke ARP-vertegenwoordiger.

In de jaren ’60 zette ze zich sterk in voor de 15-jarige Preston Cobb, die in de Verenigde Staten ter dood was veroordeeld. Mede door haar lobbywerk werd de straf omgezet in 10 jaar cel. Fenna Diemer-Lindeboom schreef daarna het boek ‘Ontgin een nieuw land opdat zij leven’, waarin zij de doodstraf op bijbelse gronden afwees.

Lees ook:Athena’s Angels vervangen oude knarren door vrouwelijke profs
Lees ook:Bijna helft medisch specialisten in Erasmus MC is vrouw
Lees ook:Ook aan top wetenschap worden vrouwen node gemist
Lees ook:Mevrouw de Professor….
Lees ook:Vrouwen dringend gewenst aan universitaire top

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>