Vrouwen dringend gewenst aan universitaire top

McgonagallHoewel de vrouwelijke studenten de mannelijke qua aantallen ingehaald hebben, is het in de universitaire top wereldwijd nog armoe troef wat betreft de vrouwen.

Op Nederlandse universiteiten is maar 16% van de hoogleraren vrouw.

Zo blijkt uit een studie uit PNAS, waarover De Volkskrant bericht.

Deze ongelijkheid komt niet door een grotere voorkeur voor mannen, maar omdat vrouwen minder snel solliciteren voor zo’n functie. Er is een gebrek aan aanbod.

Opvallend is dat uit onderzoek ook blijkt dat vrouwelijke wetenschappers dubbel zo vaak een vast contract krijgen dan de mannen.

Voor het onderzoek werden nep-profielen aangemaakt voor een baan van universitair docent, die gekeurd werden door 873 universitair docenten en hoogleraren uit verschillende vakgebieden.

Er kon gekozen worden uit 3 sollicitanten, van wie er 2 afgezien van hun gender gelijk waren. De voorkeur voor vrouwen was bijna altijd 2x zo groot. De economen waren de enigen die geen voorkeur hadden.

Marinel Gerritsen, hoogleraar aan de Radboud Universiteit en oud-bestuurslid van het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren, is blij met de resultaten, maar geeft aan dat de proefpersonen misschien wel maatschappelijk gewenste antwoorden gaven.

“Het is in om te zeggen: ik zou een vrouw aannemen. Maar de vraag is of dat in de praktijk ook zou gebeuren.”

Gerritsen geeft aan dat het in het onderzoek om een relatief lage functie gaat, terwijl het ongelijkheidsprobleem vooral bij de positie van hoogleraar en de bestuurlijke laag zit.

Lees ook:Ook aan top wetenschap worden vrouwen node gemist
Lees ook:Athena’s Angels vervangen oude knarren door vrouwelijke profs
Lees ook:TU Eindhoven zoekt vrouwelijke universitair docenten
Lees ook:Bijna helft medisch specialisten in Erasmus MC is vrouw
Lees ook:Simone v/d Burg & Maryam Kavousi winnen UNECO Science Award

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>