Evolutiebiologe toont verschil in borstvoeding aan bij zoons en dochters

BreastfeedingTwinsDe hoeveelheid de samenstelling van menselijke moedermelk zijn anders naar gelang het geslacht van de baby.

Zoons krijgen melk die rijker is aan vetten en eiwitten en dus meer energie levert, terwijl dochters grotere hoeveelheden krijgen……..

Dit blijkt uit een studie van Katie Hinde, evolutiebiologe aan Harvard University.

Onderzoekers van de Michigan State University toonden in 2013 aan de hand van de moedermelk 72 Keniaanse moeders aan dat vrouwen met zonen in het algemeen vollere melk produceerden (2,8% vet versus 1,7% bij vrouwen met dochters). Behalve arme vrouwen: zij bevoordeelden juist hun dochters met romiger melk (2,6 versus 2,3%).

De verklaring ligt uiteraard in de evolutie. Resusapen hebben de neiging om meer calcium in hun melk te produceren voor vrouwelijke nakomelingen, zo meldde dr. Hinde tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de American Association for the Advancement of Science (AAAS).

Zij geven meer melk aan hun dochters zodat die sneller geslachtsrijp zijn en dus sneller toe zijn aan voortplanting. Bij mannetjes is dat minder belangrijk: de frequentie en het succes van hun voortplanting is afhankelijker van het aantal vrouwtjes dat ze kunnen veroveren.

Bij de resusapen worden de vrouwtjes ook langer gezoogd. Mannetjes brengen meer tijd door met spelen en hebben daar meer energierijke melk voor nodig. Maar waarom mensen andere moedermelk produceren voor jongens dan voor meisjes is nog niet bekend.

Er zijn aanwijzingen dat de basis voor de verschillen gelegd wordt tijdens de zwangerschap. Zo beïnvloedt het geslacht van de foetus de productie van koemelk ook als kalveren van hun moeder gescheiden worden, meestal binnen enkele uren na de geboorte. Koeien bevoordelen hun dochters namelijk ook.

Hieronder een zeer interessant college van Professor Hinde.

Lees ook:Apies kijken is zo gek nog niet: zij hebben het ‘old girls network’
Lees ook:Slimme zakenvrouw bedenkt marktplaats voor moedermelk
Lees ook:Borstmelk is voor babies en geen superfood voor volwassenen!
Lees ook:Moedermelk, vers uit de borst: vloeibaar goud van de toekomst?
Lees ook:Na de plofkippen wordt nu de strijd aangebonden met ‘foute kazen’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>