Stephanie Kwolek, die ons kevlar gaf, overleden

stephanie-kwolekScheikundige Stephanie Kwolek is op 90-jarige leeftijd overleden. ‘Wie?’, denkt u nu.

Haar naam is misschien niet zo bekend, maar haar uitvinding des te meer: zij ontwikkelde voor chemiegigant DuPont de kunststofvezel kevlar…..

Het Amerikaanse chemiebedrijf maakte haar overlijden bekend.

Directeur Ellen Kullman beschrijft Kwolek in een verklaring als een creatieve en vastberaden chemicus en pionier voor vrouwen in de wetenschap.

Kevlar, dat sterker is dan staaldraad, was in eerste instantie bedoeld voor de fabricage van autobanden. Nu wordt het in tal van producten gebruikt, zoals kogelvrije vesten, helmen, motorkleding, zeilboten en vliegtuigen. Door haar vinding zijn door de jaren heen tal van levens gered.

Ze verzegelde haar patent in 1966 en zette er daarna nog 27 op haar naam. Kwolek werd zelfs opgenomen in de Inventor’s Hall of Fame.

Stephanie Kwolek, dochter van Poolse immigranten, kreeg voor haar vinding de Lavoisier Medal. Dat is een onderscheiding van DuPont voor medewerkers die een bijzondere technische vondst hebben gedaan.

Lees ook:Deze belangrijke zaken werden door vrouwen uitgevonden!
Lees ook:Deze beha-clip redt vrouwenlevens!
Lees ook:Stephanie Roche maakt wereldgoal!
Lees ook:En ook deze zaken werden uitgevonden door vrouwen
Lees ook:‘t Is Donorweek: Linsey de Paul (†) redde middels orgaandonatie 3 levens

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>