Deze belangrijke zaken werden door vrouwen uitgevonden!

MariaTelkesBij uitvinders denken we altijd aan stoffige mannen die in kleine schuurtjes op zoek zijn naar de uitvinding van de eeuw.

Maar onderbelicht zijn de vrouwen die met inventieve oplossingen kwamen. Vandaag een ode aan de vrouw als uitvinder…….

1. RUITENWISSERS
In 1903 bedacht Mary Anderson het concept van de ruitenwisser. Toen ze onderweg was van Alabama naar New York zag ze heel wat chauffeurs stoppen om de sneeuw van hun voorruit te vegen. Daarom creëerde ze een arm met een rubberen rand die geactiveerd kon worden zonder uit je wagen te komen.

2. CHOCOLATE CHIP COOKIES
Voedingsdeskundige Ruth Wakefield was koekjes aan het bakken voor de herberg van haar man, de Toll House Inn, toen ze besefte dat er geen smeltchocolade meer in huis was. Ze brak een reep Nestle in stukjes en dacht dat het in de oven wel zou smelten, maar niets bleek minder waar. Zo ontstond dit lekkere recept.

3. ZONNE ENERGIE
In 1925 trok Hongaarse Maria Telkes (zie illustratie) naar de VS, waar ze aan de slag ging aan MIT als deel van het Solar Energy Research Project. In de jaren ’40 ontwikkelde ze samen met architecte Eleanor Raymond het eerste huis op zonne-energie.

4. WINKELTASJE
Margaret Knight ontwikkelde een machine om een stevige bodem in een papieren zak te snijden en te bevestigen. Nog voor ze de ijzeren versie van haar uitvinding kon laten patenteren, ging Charles Annan ermee aan de haal, onder het motto: “Dit is veel te ingewikkeld om bedacht te zijn door een vrouw”. Ze vocht echter terug met een rechtzaak, overwon en kreeg haar patent uiteindelijk in 1871.

5. BRANDTRAP
De allereerste nooduitgang met een externe brandtrap werd uitgevonden (en gepatenteerd) door Anna Connelly in 1897. Aan het begin van de 20ste eeuw werd haar model een verplichte veiligheidsnorm voor gebouwen in de Verenigde Staten

6. KOGELVRIJ VEST
De Pools-Amerikaanse chemicus Stephanie Kwolek (zie filmpje onderaan) onderzocht chemische stoffen voor de DuPont Company en vond zo Kevlar uit, het hoofdbestanddeel van deze kogelvrije vesten en ook andere beschermende kledij. Ze verzegelde haar patent in 1966 en zette er daarna nog 27 op haar naam. Kwolek werd zelfs opgenomen in de Inventor’s Hall of Fame.

Lees ook:Stephanie Kwolek, die ons kevlar gaf, overleden
Lees ook:En ook deze zaken werden uitgevonden door vrouwen
Lees ook:19-jarige ontwierp software voor borstkanker-diagnose
Lees ook:Teamwork mannen en vrouwen: hoe de pil werd uitgevonden
Lees ook:Vrouwen zijn pas sinds eind 19e eeuw het sterke geslacht

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>