19-jarige ontwierp software voor borstkanker-diagnose

Brittany-WengerjpgBrittany Wenger moet nog 20 worden, maar nu reeds is duidelijk dat zij in de boeken van de medische geschiedenis komt.

Ze ontwikkelde een prototype software waarmee borstkanker kan worden gediagnosticeerd.

Voor deze prestatie ontving ze een studiebeurs van $50.000,- van Google Science Fair en ze mocht haar uitvinding presenteren op het Witte Huis.

De studente uit Florida hield zich op de middelbare school al bezig met zogenaamde kunstmatige neurale netwerken, computerprogramma’s die natuurlijke eigenschappen nabootsen.

In het begin waren het nog spelletjes, maar toen haar nicht getroffen werd door borstkanker, stortte ze zich met hart en ziel op medische toepassingen.

Brittany ontwikkelde software om data te analyseren vanuit een borstweefsel-biopsie. Inmiddels is haar vinding getest door 2 ziekenhuizen in de VS en in Italië.

Maar ze wil meer. De 19-jarige is nu bezig met een programma voor leukemiepatiënten, die patronen moet vinden in de genetische structuur om zo te voorspellen of de kanker terugkomt of niet.

Brittany wil anderen aanzetten om zich ook bezig te gaan houden met programmeren. ”Het is vaak een lastige puzzel, maar het Eureka-moment als alle stukjes op z’n plek vallen is het allemaal waard.”

Lees ook:Prof. Elsken van der Wall onderscheiden met Corrie Hermann Prijs
Lees ook:Dr. Muriel Adank traceert genmutatie die veel borstkanker veroorzaakt
Lees ook:Eerste spotje over borstkanker in Saoedi Arabië
Lees ook:Vrouwen hebben vaker stressklachten, maar de medicijnen zijn getest op mannen
Lees ook:Afsluiting borstkankermaand in teken van borstreconstructies

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>