Topschaaksters willen niet in Iran spelen vanwege hoofddoekplicht

De wereldkampioenschappen schaken voor vrouwen zullen volgend jaar in  Teheran plaatsvinden. Vrouwelijke topschakers hebben geen zin om naar een land te gaan waar ze gedwongen worden met een hoofddoek op de stukken te verplaatsen. Dergelijke wetgeving is strijdig met de gelijkwaardigheidsprincipes in de reglementen van de Wereldschaakbond FIDE, zeggen zij terecht. Amerika’s schaakkampioene Nazi Paikidze verwoordt het als volgt:

“Het is volstrekt onacceptabel om een van de belangrijkste vrouwentoernooien te organiseren op een plek waar, tot op de dag van vandaag, vrouwen gedwongen worden zich te bedekken met een hoofddoek. Ik begrijp en respecteer culturele verschillen, maar weigering kan ons komen te staan op een gevangenisstraf. Vrouwenrechten worden in Iran sowieso met voeten getreden. Het voelt niet veilig voor de internationale schaakvrouwen om daar te moeten spelen. Ik ben vereerd en trots om de VS te mogen vertegenwoordigen, maar als de situatie niet verandert, ben ik niet van de partij!”

Ook wijst Paikidze op het negatieve reisadvies dat de VS heeft uitgegeven aan haar staatsburgers met betrekking tot Iran.

De internationale schaakbond FIDE vindt desondanks dat de vrouwelijke topschakers zich maar moeten aanpassen. Ze wilden desgevraagd ook niet reageren in The Telegraph.

Lees ook:Franse stewardessen en pilotes moeten op vlucht naar Iran gesluierd
Lees ook:Iraanse vrouwen krijgen boete als ze blootshoofds in auto zitten
Lees ook:Puinhoop in AZC vanwege geen hoofddoek vrouw
Lees ook:In 26 landen zijn meer kindbruiden dan schoolgaande meiden
Lees ook:Dit is het Iraanse vrouwen voetbal-elftal. Nou ja vrouwen?!?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>