In 26 landen zijn meer kindbruiden dan schoolgaande meiden

end-to-early-child-marriage-demandedGisteren nog vroeg prinses Mabel er aandacht voor: kindbruiden. Met de vluchtelingenstroom zullen ze ook in Nederland zitten.

In 26 landen van de wereld is dit een groot probleem, vooral Afrikaanse en Midden Oosten-landen……

Dat heeft de internationale hulporganisatie CARE bekendgemaakt.

Het land waar minderjarige vrouwen het meeste risico lopen om gedwongen getrouwd te raken is Niger. Daar trouwt 76% pnder de 18 jaar en schrijft maar 10% zich in voor een middelbare school.

Daarna volgen Tsjaad, de Centraal-Afrikaanse Republiek, Zuid-Soedan en Somalië. In die landen is het verschil minstens 40% tussen meisjes die kindbruid worden en die naar school gaan.

De hulporganisatie heeft de cijfers in kaart gebracht naar aanleiding van de Internationale Dag van het Meisje op 11 oktober. “Het mag niet zo zijn dat er meer meisjes zijn die voor het altaar staan dan dat er in klaslokalen zitten op de middelbare school”, aldus Jolien Veldwijk van CARE Nederland.

Dagelijks worden ongeveer 39.000 meisjes gedwongen om te trouwen. Als gevolg worden 62 miljoen meisjes niet geschoold. Dat dit de norm is zou volgens Veldwijk een ‘wake-up call’ moeten zijn.

“Iedere keer dat een minderjarig meisje wordt gedwongen om te trouwen en/of niet naar school kan gaan, is een gemiste kans om het leven van dat meisje te verbeteren en armoede bij de wortels aan te pakken”, aldus Veldwijk.

Lees ook:Speelfilm Difret: meiden horen geen bruiden te zijn!
Lees ook:UNICEF bepleit wereldwijd verbod op huwelijken onder de 18 jaar
Lees ook:Angelina Jolie co-host op conferentie seksueel geweld
Lees ook:Educatie van meisjes: ‘over 10 jaar moet de helft van presidenten vrouw zijn’
Lees ook:Brief van meisje van 13 dat is uitgehuwelijkt, vliegt je naar de strot

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>