19-jarig Nederlands meisje vertrokken naar ISIS

VeiledHet zal je gebeuren als Hollandse, nuchtere vrouw. Je net meerderjarige tienerdochter vertrekt in haar uppie naar Syrië om zich aan te sluiten bij het extremistische, vrouwonvriendelijke ISIS.

Het overkwam de moeder van de 19-jarige Soesterbergse Angela…..

Ruim 3 weken geleden, enkele dagen voordat ze via Turkije afreisde, haalde ze in Nederland nog haar rijbewijs.

Een omwonende zag hoe de vrolijke tiener uit het Utrechtse dorp langzaam veranderde in een gesloten persoonlijkheid.

Droeg ze een jaar geleden nog westerse kleding waarbij ze het niet naliet om in uitdagende outfits de straat op te gaan, enkele maanden geleden werd ze uitsluitend nog met een hoofddoekje en daarna boerka in de wijk gesignaleerd.

Angela zou met een geradicaliseerde Portugese moslim zijn getrouwd en zich hebben gevestigd in het kalifaat van de terreurbeweging ISIS. Het contact met het thuisfront heeft ze echter niet compleet afgebroken.

Zo zou haar moeder nog regelmatig via Skype met haar spreken. “Op de achtergrond zijn dan explosieven en geweren tegen een muur geplaatst. Het meisje zou niet voor rede vatbaar zijn. Dit is wat ze wil”, weet een wijkbewoner.

Haar moeder lichtte zelfs de politie in om te voorkomen dat ze haar dochter zou verliezen.

Nederland heeft geen idee hoe het met zijn geradicaliseerde jihadisten moet omgaan, aldus de Duitse radicaliseringsexpert Daniël Koehler vandaag bij BNR.

Aanvankelijk was Koehler onderzoeker van extreem-rechtse neonazi-organisaties, maar later in de door de landelijke overheid gefinancierde organisatie Hayat die als specialisme islam en jihadisme heeft.

“Het is vooral van belang om te weten wat je kinderen doen op internet”, zegt Koehler.”

Bedoeling is om in de toekomst de aanpak van radicalisering over te nemen met behulp van particuliere stichtingen. Maar Koehler heeft sterk de indruk dat het in Nederland ontbreekt aan een duidelijk idee van een aanpak van radicaliserende jongeren.

Hayat zou met gemak 15 mensen aan het werk kunnen zetten, in plaats van de huidige 3, zegt hij als een indicatie van de omvang van het probleem in Duitsland. Maar dat neemt niet weg dat het probleem in Nederland volgens Koehler relatief nog veel groter is.

In de serie ‘Duivelse Dillemma’s’ van HUMAN werd een aflevering gemaakt over een liberale Nederlandse vrouw, die huisarts is en haar dochter langzaam, maar zeker verder in de radicale Islam ziet gaan.

Lees ook:Kunstenares werkt samen met haar 4-jarige dochter en de resultaten zijn fabelachtig
Lees ook:Nieuwe Angela Merkel geboren
Lees ook:Van bikini naar boerka: Hayat is meest gezochte vrouw van Frankrijk!
Lees ook:Janke Dekker & Jelka van Houten als moeder en dochter Judy Garland & Liza Minnelli
Lees ook:Voor moederdag: CHER zingt duet met 86-jarige moeder

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>