Genderspecifieke geneeskunde: ‘dit wordt de eeuw van de vrouw’

MarithRebelVolpGenderspecifieke geneeskunde wint de laatste jaren aan relevantie.

In het verleden werden mannen en vrouwen gewoon beiden beschouwd als mens.

In wetenschappelijk onderzoek naar aandoeningen en het diagnosticeren en behandelen ervan, werd tot voor kort geen rekening gehouden met verschillen tussen de geslachten.

Uit recenter wereldwijd wetenschappelijk onderzoek blijkt echter een wereld van verschil tussen gezondheid en ziekte bij de man en de vrouw…….

De eerste editie van de Women’s Health Course, in januari vorig jaar, was dan ook een eclatant succes. De 3 cursusdagen waren volledig uitverkocht.

Het belang van vrouwspecifieke geneeskunde wordt volledig onderschreven door Marith Rebel-Volp, sinds september 2013 Tweede Kamerlid voor de PvdA.

Daarvoor was ze huisarts in Amsterdam-West en voorzitter van de Vereniging Nederlandse Vrouwelijke Artsen (VNVA), een vereniging die ook de bevordering van kennis over vrouwspecifieke geneeskunde tot haar doelstellingen rekende.

Ze zegt daarover: “Ik kwam in 2012 voor de keus te staan. Wilde ik doorgaan als huisarts om te proberen het goed te regelen voor mijn patiënten? Of zou ik mijn ervaringen gaan inzetten om de zorg vanuit de politiek te verbeteren? Ik koos voor het laatste.”

Rebels-Volps partijgenoot Agnes Wolbert diende 18 december vorig jaar in de Tweede Kamer een belangrijke motie in waarin zij de regering opdracht gaf ervoor te zorgen dat vrouwspecifieke geneeskunde op termijn integraal onderdeel gaat uitmaken van de medische opleidingen in Nederland. Deze motie werd unaniem aangenomen.

“Een belangrijke stap in het vergroten van de kennis over het belang van vrouwspecifieke geneeskunde binnen de medische wereld. Dit wordt de eeuw van de vrouw!” aldus Rebel-Volp hierover.

Women’s Health Course van 27 t/m 29 januari a.s. is dit jaar in thema’s opgesplitst. Op dag 1 staat de jonge (zwangere) vrouw centraal, op dag 2 de vrouw op middelbare leeftijd en op de slotdag is er aandacht voor de oudere vrouw.

Op woensdag 29 januari van 10.00-11.00 uur (collegezaal 1, Onderwijscentrum) houdt bovendien WHO-functionaris Shanti Mendis een openbare masterclass over vrouwspecifieke geneeskunde, vanuit het perspectief van de Wereld Gezondheidsorganisatie. Deze masterclass is voor iedereen (binnen en buiten Erasmus MC) vrij toegankelijk.

Lees ook:Handboek vrouwspecifieke geneeskunde
Lees ook:Vrouwspecifieke geneeskunde: Talkshow ‘Overgang (h)erkend’
Lees ook:Ook vrouwengezondheidscentrum ‘Care For Women’ wint VROUW-award
Lees ook:Bodil Sonesson is ‘Woman of the Year’
Lees ook:Mannen de norm in gezondheidszorg, vrouwen de Sjaak

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>