Mannen de norm in gezondheidszorg, vrouwen de Sjaak

De gezondheidszorg heeft te weinig kennis van het vrouwelijk lichaam.

Mannen en vrouwen worden zodoende vaak hetzelfde behandeld, wat kan leiden tot verkeerde diagnoses, behandelingen die niet goed werken en hogere kosten.

Dat staat volgens de NOS  in de ‘Kennisagenda’ die minister Edith Schippers van Volksgezondheid vandaag krijgt aangeboden door WOMEN Inc..

Vrouwen leven gemiddeld 3,6 jaar langer dan mannen, overlijden een kwart minder vaak aan kanker en ruim de helft is minder verslaafd dan mannen.

Desondanks krijgen vrouwen wel gemiddeld 6 jaar eerder dan mannen een chronische ziekte en voelen ze zich een half jaar eerder lichamelijk beperkt. Met de gecorrigeerde cijfers van zwangerschap en bevalling, liggen vrouwen 10% meer in het ziekenhuis dan mannen.

Vrouwen gaan bovendien vaker naar de huisarts en slikken vaker medicijnen, die doorgaans getest zijn op gezonde mannen, omdat het vanwege de hormoonhuishouding moeilijker is om medicijnen op vrouwen te testen. De medicatie leidt uiteindelijk vaak op bijwerkingen bij vrouwen.

Het is voor het eerst dat de zogenaamde genderspecifieke geneeskunde in de Kennisagenda wordt behandeld. WOMEN Inc. is een onderdeel van de Alliantie Gender & Gezondheid, een instituut dat onderzoek in de gezondheidszorg stimuleert en financiert.

De Kennisagenda is samengesteld uit cijfers van onder meer het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), het Nationaal Kompas Volksgezondheid en de Emancipatiemonitor 2014.

Lees ook:Vrouwen hebben vaker stressklachten, maar de medicijnen zijn getest op mannen
Lees ook:Vrouwen zijn momenteel hoger opgeleid dan mannen
Lees ook:Vivienne Vogel deed als eerste onderzoek naar NL vrouwen met tbs
Lees ook:‘Vrouwen zijn DE LUL in de gezondheidszorg’
Lees ook:Gemiddeld Nederlands vrouwenpensioen ligt 40% lager dan mannenpensioen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>