Leden CVDR steunen Europees vrouwenquotum boardrooms

BoardroomDe leden van de Centrale Voorziening Decentrale Regelgeving van de overheid hebben zich in hun plenaire vergadering van 30 mei vierkant achter het voorstel geschaard om het aantal vrouwen in bestuursraden in heel Europa op te schroeven…………

In het door rapporteur Andreja Potocnik (SL/ALDE), adjunct-burgemeester van Trzic, opgestelde advies verklaart het CvdR het standpunt van de Commissie te delen dat gendergelijkheid in economische besluitvormingsprocessen moet worden verbeterd, zodat de Europa 2020-doelstelling wordt gehaald, waarbij 40% van de niet-uitvoerende bestuurders van bedrijven vrouw is.

Hoewel de rapporteur zich ervan bewust is dat bedrijven het fundamentele recht hebben op autonomie bij hun beslissingen, benadrukt zij dat er voorrang moet worden gegeven aan een kandidaat van het ondervertegenwoordigde geslacht indien deze kandidaat gelijke of betere kwalificaties heeft dan de kandidaat van het andere geslacht.

De Commissie gaat met dit voorstel in op de herhaaldelijke oproepen van het Europees Parlement tot wetgeving inzake gelijke kansen tussen mannen en vrouwen in de top van bedrijven. Ze heeft erop gewezen dat er momenteel 91,1% van de uitvoerende bestuursleden, 85% van de niet-uitvoerende bestuursleden en 96,8% van de bestuursraadvoorzitters mannen zijn, terwijl vrouwen respectievelijk niet meer dan 8.9%, 15% en 3.2% uitmaken.

In tweederde van de EU-lidstaten zijn er de afgelopen jaren geen wettelijke maatregelen ingevoerd en is er geen daadwerkelijke vooruitgang geboekt ten aanzien van de bevordering van gelijke kansen in bestuursraden. De Europese Commissie komt met het voorstel voor deze richtlijn om mogelijke complicaties bij het functioneren van de interne markt die ontstaan door de huidige wettelijk gefragmenteerde aanpak, te vermijden.

Critici wijzen op de subsidiariteitskwestie, m.a.w. de bevoegdheid van de EU om op dit specifieke beleidsterrein wetgeving te formuleren. Volgens het subsidiariteitsbeginsel kan de EU alleen wettelijke maatregelen nemen indien deze maatregelen niet op een afdoende manier kunnen worden getroffen op het niveau van de lidstaten. Het Comite van de Regio’s is er, als een van de hoeders van het subsidiariteitsbeginsel, van overtuigd dat het voorstel geen inbreuk op dit beginsel betekent.

Met een blik op de actuele stand van zaken verklaarde de rapporteur “Als we in het huidige tempo doorgaan, zou het nog 40 jaar duren alvorens er een evenwichtige vertegenwoordiging van mannen en vrouwen in de bestuursraden wordt bereikt. Voorbeelden in Belgie, Frankrijk en Italie tonen aan dat een in de tijd beperkte regulerende maatregel echt een verschil kan uitmaken. We zullen ons moeten toeleggen op een uniform, paneuropees regelgevend kader, om te zorgen voor een gelijk speelveld.”

Lees ook:Mannelijke bestuurders geen trek in vrouwenquota
Lees ook:Van vrouwenquota worden beleggers blij
Lees ook:EU beslist dat het glazen plafond aan barrels mag
Lees ook:Femke Halsema gaat UvA financieel doorlichten
Lees ook:Duitse Bondsraad geeft klap op vrouwenquotum

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>