Van vrouwenquota worden beleggers blij

Sinds eind vorig jaar zijn er 121 vrouwen benoemd in de raden van bestuur en commissarissen van Europese bedrijven. Slechts 3 daarvan kwamen voor rekening van bedrijven uit de AEX-index.

Daarmee doet Nederland het minder dan de bedrijven uit de Belgische BEL20-index waar er in de eerste helft van dit jaar 13 nieuwe vrouwen aan de bestuursraden werden toegevoegd…….

Dat meldt beleggersbelangen.nl.

Uit de gegevens van Credit Suisse blijkt dat het aandeel vrouwen in de bestuursraden van de geïndexeerde bedrijven is gestegen van 23,9% eind vorig jaar tot 26,7% nu. Bovendien is het aantal raden van commissarissen dat nog volledig uit mannen bestaat gedaald van 19 naar 16.

Volgens de Zwitserse bank moeten er de komende anderhalf jaar nog 340 vrouwen worden aangesteld om de afgesproken deadline voor het ‘vrouwenquotum’ in de bestuursraden van bedrijven te behalen.

5 bedrijven uit de AEX, te weten: Aalberts, Altice, Boskalis, OCI en Vopak, hebben geen enkele vrouw in de bestuursraad. En dat gaat ten koste kunnen gaan van het rendement, volgens Credit Suisse.

De koers van aandelen van bedrijven met minimaal 1 vrouw in de bestuursraad sinds januari 2006 is met gemiddeld 3,1% per jaar meer gestegen dan de koers van bedrijven waar vrouwen helemaal niet zijn vertegenwoordigd.

Een vrouwenquotum is dus beter voor iedereen.

Lees ook:Bedrijven met vrouwen in de top renderen beter
Lees ook:Vrouwenquota vanaf 2016 in het land van Merkel
Lees ook:Viviane Reding: ‘Er verschijnen barsten in het glazen plafond’
Lees ook:Duitsland bereikt compromis over vrouwen-quota
Lees ook:Het aantal vrouwen in topfuncties stijgt, maar met een slakkengang

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>