Afgestudeerde vrouwen van topuniversiteiten werken minder fulltime

princeton-universityVrouwen die aan top-universiteiten hebben gestudeerd, hebben meestal hogere punten op hun cijferlijst, trouwen op latere leeftijd en hebben een grotere kans op een groot salaris dan andere afgestudeerde vrouwen.

Tóch stoppen juist zij vaker met werken dan vrouwen die aan een gewone universiteit hebben gestudeerd…………..

Dat blijkt uit een onderzoek van hoogleraar recht, economie en management Joni Hersch van de Amerikaanse Vanderbilt University met gegevens van 100.000 Amerikaanse afgestudeerden en concludeerde dat 60% van de afgestudeerde vrouwen aan elite-universiteiten fulltime werkten, tegenover 68% onder afgestudeerde vrouwen van andere universiteiten.

45% van de moeders die van een top-universiteit kwam, werkt fulltime, tegenover 57% van de andere afgestudeerde werkende moeders.

De resultaten zijn opvallend, zegt Hersch, omdat het met de goede vooruitzichten van de afgestudeerden aan de top-universiteiten logischer zou zijn als zij meer zouden werken.

Doorgaans wordt het gebrek aan flexibiliteit als reden genoemd waarom hoogopgeleide vrouwen stoppen met werken. Ze zouden hun drukke baan niet kunnen combineren met de zorg voor hun kinderen. Volgens Hersch gaat deze verklaring dus niet helemaal op: waarom zou er anders een verschil bestaan tussen de vrouwen van verschillende universiteiten?

Waarschijnlijk werken vrouwen met een elite-opleiding vaker parttime of helemaal niet, omdat ze het zich kunnen veroorloven, oppert Joni Hersch. Uit ander onderzoek blijkt namelijk dat vrouwelijke studenten van prestigieuze universiteiten uit rijke families komen en meer kans hebben rijke mannen te trouwen. Flexibele werktijden zouden daarom volgens haar niet de enige oplossing zijn om het glazen plafond te doorbreken.

Lees ook:De cijfers bij je afstuderen zijn een indicatie van je latere salaris
Lees ook:Werkende moeder prima stimulans voor carrière dochter
Lees ook:Deeltijdwerk is voor vrouwen met jonge kinderen sociale norm
Lees ook:Vrouwen met kinderen netto net zo productief als die zonder
Lees ook:Iran zet stop op vrouwen voor studie geneeskunde

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>