Werkende moeder prima stimulans voor carrière dochter

ZoMoederZoDochterVrouwen die rond hun 12e levensjaar een werkende moeder hebben, willen later zelf vaker een betaalde baan dan vrouwen van wie vroeger alleen de vader werkte.

Dochters hechten ook vaker aan gelijke taken naarmate hun moeders hoger zijn opgeleid.

Dat blijkt uit onderzoek waarop Justine Ruitenberg volgende week promoveert aan de Universiteit van Amsterdam en waarover we eerder publiceerden. een andere conclusie van Ruitenberg is namelijk dat de sociale norm voor moeders op dit moment een parttime baan is.

Opmerkelijk is dat moeders die thuisblijven voor de kinderen eigenlijk wel aan de slag zouden willen. Dat doen ze niet, door negatieve ervaringen met werken, afkeurende reacties in de omgeving en/of omdat hun partner geen uren inlevert.

Ook het ouderlijk huis waar de moeder zelf opgroeide speelt dus een rol. Eenderde van de Nederlandse vrouwen werkt veel om economisch zelfstandig te zijn. Zij hadden vaak een krachtige moeder of juist een moeder die klaagde over het huisvrouwenbestaan.

Maar de Nederlandse maatschappij is helaas nog steeds niet ingericht voor fulltime werkende ouders. De tijden van de school en kinderopvang sluiten daar nog steeds niet bij aan. Als je het vanuit de emancipatie van vrouwen bekijkt, is het een slechte zaak dat vrouwen als voornaamste opvoeders worden gezien.

“Deeltijd is voor vrouwen een automatisme, terwijl de meeste mannen fulltime blijven werken. Er is dus een ongelijke machtsverdeling”, aldus Ruitenberg.

Moeders die zich gesteund voelen door ouders, partners en bazen, gaan wél meer werken. “Werkgevers kunnen moeders juist stimuleren door ze promotie te geven of ze te ondersteunen zich maximaal te ontwikkelen op het werk”, besluit de promovenda.

Lees ook:Deeltijdwerk is voor vrouwen met jonge kinderen sociale norm
Lees ook:Werkende moeders ‘kweken’ hoogopgeleide dochters en zorgende zonen
Lees ook:Thuisblijven voor ziek kind: 9 van de 10x doet de moeder dit
Lees ook:Deeltijdwerkende moeder vaker manager dan deeltijdvrouw zonder kinderen
Lees ook:Afgestudeerde vrouwen van topuniversiteiten werken minder fulltime

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>