Deeltijdwerk is voor vrouwen met jonge kinderen sociale norm

rosie-the-riveter-part-time-basis-800x558-500x348Nederlandse moeders met jonge kinderen worden bij hun keuze voor het aantal uur dat ze werken beïnvloed door hun achtergrond, omgeving en de Nederlandse sociale norm van deeltijdwerk.

Deze keus is dus helemaal niet zo vrij als vaak wordt gedacht……..

Zo blijkt uit onderzoek van Justine Ruitenberg. Zij promoveert 15 januari aan de Universiteit van Amsterdam.

935 moeders met ten minste 1 thuiswonend kind van 12 jaar vulden haar enquête in en daarnaast interviewde Ruitenberg 39 moeders.

Zowel fulltime werkende moeders als thuisblijfmoeders krijgen te maken met onbegrip en verwijten vanuit hun sociale omgeving. Daarnaast ervaren werkende moeders druk om zo min mogelijk van de kinderopvang gebruik te maken.

De geïnterviewde thuisblijfmoeders willen over het algemeen juist werken. Dit doen ze echter niet vanwege de negatieve ervaringen op de arbeidsmarkt en partners die geen concessies doen ten aanzien van hun eigen werk. Hierdoor hebben zij onbedoeld de zorg voor kinderen volledig in handen gekregen.

Ook de werkende Nederlandse moeders verrichten veel meer huishoudelijke en opvoedingstaken dan hun partners. Toch klagen de geïnterviewde moeders nauwelijks over deze ongelijkheden, maar rechtvaardigen deze vanuit karakterverschillen of de ‘natuurlijke’ verschillen tussen mannen en vrouwen.

Ongelijkheden tussen mannen en vrouwen worden niet meer gezien als iets gemeenschappelijks dat vrouwen bindt, maar als privékwesties. En daarmee is de politieke emancipatiestrijd weer persoonlijk geworden, volgens Ruitenberg.

Verder blijkt dat 30% van de moeders veel uren werken vanuit de wens om economisch zelfstandig te zijn. Dit doen ze vaak omdat ze gestimuleerd zijn door een krachtige moeder, of juist door een moeder die klaagde over het huisvrouwenbestaan.

Daarnaast streven moeders die zich gesteund voelen in hun carrière door ouders, leraren, partners en bazen vaker naar een gelijke rolverdeling met hun partner en willen meer uren werken. Dit is echter een minderheid.

42% van de Nederlandse moeders heeft zich ooit ondersteund of gestimuleerd gevoeld om op werkterrein het maximale uit zich zelf te halen.

Lees ook:Werkende moeder prima stimulans voor carrière dochter
Lees ook:Werkende moeders houden gelukkig op met zich schuldig voelen
Lees ook:Werkende moeders ‘kweken’ hoogopgeleide dochters en zorgende zonen
Lees ook:Gezinsvorming houdt vrouwen uit de boardroom
Lees ook:Trouwen en kinderen krijgen zijn slecht voor het vrouwensalaris

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>