‘Zeurpiet’ Verene Shepherd heeft gewoon gelijk

shepherd_fbToen de discussie over het racistsich zijn van het oerhollandse Sinterklaas & Zwarte Piet-feest begon, dacht ik in het begin ook ‘wat een onzin’.

Maar als je beweert in een beschaafd land te wonen, moet je soms dingen in heroverweging nemen.

En de door de massa tot ‘zeurpiet’ gedoopte Verene Shepherd (op zich al racistisch van hier tot Alaska) van de VN, heeft misschien toch wel een punt……..

“Niet het feest van Sinterklaas is voor ons een probleem, maar de relatie tussen Zwarte Piet en Sinterklaas, zijn huidskleur en gedrag. Zwarte Piet wordt ondergeschikt gemaakt aan Sinterklaas”, aldus legde Shepherd afgelopen vrijdag uit op een persconferentie.

De reacties van de Nederlanders vorig jaar waren tenenkrommend en beschamend. Zie o.a. de bijgeplakte illustratie bovenaan.

Daar werd ook in andere landen in Europa en in de VS negatief op gereageerd. ‘Kom de Nederlander niet aan z’n Sinterklaasfeestje, ook al is het zo racistisch als de pest’.

Shepherd zelf had beveiliging nodig, om maar even aan te geven hoe de sfeer was.

Ze ging vrijdag kort in over haar verblijf in Nederland. “De toon van de reacties was vaak onbeleefd, vijandig en bedreigend. Er werden afbeeldingen op internet geplaatst van mij als Zwarte Piet. Dat is het probleem van de mensen die het doen, niet mijn probleem. Ik hoop dat jullie zien dat ik een aardig persoon ben en niet zoals afgeschilderd op internet.”

Soms is het gewoon tijd om dingen te heroverwegen. De belachelijke persiflage op de Afrikaners in de vorm van Zwarte Piet, ‘Goehoed Zienterklaas, pieperrnooten”, lijkt Koefnoen, maar komt natuurlijk wel degelijk voort uit je reinste vorm van racisme. Laten we dus wat anders verzinnen, wat meer is van deze tijd.

En dan tenslotte: wie wil er nu nog een klein kind op de schoot van een bisschop zien, die gelieerd is aan de pedofiele kerk van het Vaticaan? Niemand toch. Klaar d’r mee!

 

Lees ook:ANOUK, moeder van 4 gekleurde kinderen, oogst racisme met haar anti-Piet houding
Lees ook:Velen vinden dat zwarte piet een vrouw moet zijn
Lees ook:ANOUK: van superster naar zwarte piet
Lees ook:Sunny Bergman’s zwarte pieten-docu vanavond op TV
Lees ook:Voila: het lied ‘Breathe’ waarmee Anouk de zwarte pieten-stress van zich afschreef

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “‘Zeurpiet’ Verene Shepherd heeft gewoon gelijk

  1. Johan

    Ik kan het standpunt van Verene begrijpen, gekeken naar een groter geheel in context van geschiedenis mbt kolonisaties en slavernij. Zij zal zich, begrijpelijk, met het oog op afkomst zonder meer sneller gediscrimineerd voelen. En zij is niet de enige. Althans, het blijkt dat vele huidige ‘donkere’ generaties het verleden (van kolonisatie en slavernij) zonder meer hebben aanvaard maar dat lang niet iedereen er zomaar een streep onder zetten kan. De motivatie achter haar standpunt kan ik dus begrijpen.
    Verene legt echter de link met direct discriminatie. Nog altijd begrijpelijk maar wel onzorgvuldig als je het mij vraagt. Onzorgvuldig omdat hierin een traditie van iets wordt beschuldigd wat bij nagenoeg iedereen volslagen vreemd is. Ik heb iig nooit in mijn leven meegemaakt dat Zwarte Piet ook maar ergens werd gelinkt met de (Native) Afrikaan – mensen met een van nature donkere huid.
    Indirect kan dus worden gesteld dat wij met onze kindvriendelijke traditie van iets onterecht worden beschuldigd.
    Leg daarnaast het gegeven dat iedere Nederlander zijn kindjaren heeft doorgebracht waarin Zwarte Piet en Sinterklaas ongelooflijk belangrijk waren. Ze zijn traditie, maken deel uit van de nederlandse cultuur, ze maken deel uit van onze mooiste herinneringen, en dat maakt dus dat dit (op het eerste oog onbeduidend) feest onbewust is verweven met onze identiteit.
    Dus toen ik de ongelooflijk felle reacties las op internet kon ik daar zeker enig begrip voor opbrengen. Let wel: ik rechtvaardig het niet, ik kan het begrijpen.
    Echter los van mijn begrip zag ik ook een andere voedingsbodem: het juist in de hand werken van rascisme, en daarmee bereikt Verene eigenlijk het exact tegenovergestelde dan wat zij mogelijk als doel voor ogen had.
    Het zou toch mooi zijn als er een tijd zou komen waarin discriminatie niet meer bestaat. Misschien, misschien niet, maar van belang is het dan het belang te leren kennen van contextueel inzicht, het verhaal bekijken van meerdere zijden dan die van jezelf alleen. Dan zouden we ergens komen ter bestrijding van rascisme, discriminatie en vooroordelen. Dan zou ook Verene zien dat er niets is om zich gediscrimineerd over te voelen.

      /  
  2. Anoniem

    Het feit alleen al dat je bij je spreek over afrikaners die gepersifleerd worden geeft alweer aan hoe serieus we deze blog moeten nemen…

      /  
  3. Dirkje van Bennekom Auteur

    Het feit dat u alleen anoniem durft te reageren (of reaguren) met daarbij de spel- en stijlfouten in die ene zin, geven aan hoe serieus wij van powervrouwen.blog uw reactie moeten nemen. Niet dus.

    Dirkje

      /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>