Sunny Bergman’s zwarte pieten-docu vanavond op TV

ZwartAlsRoetBergmanNa een uitspraak van de Raad van State leek de Pietendiscussie na vandaag weer even in het voordeel der ‘conservatieven’ beslist, Sunny Bergman gooit lekker wat olie op het vuur.

Voor een documentaire over dit hete Hollandse hangijzer anno 2014 ging ze op de boot, niet naar Spanje, maar naar Engeland en peilde de meningen van de Londenaren……

Die waren niet mals, meldt Het Parool.

‘Kijk ernaar’, zegt een donkere man met een chocolade-exemplaar van Zwarte Piet in zijn hand. ‘Ik heb toch geen lippen van hier naar daar.’ Twee blanke mannen die door de Pieten worden gevraagd of ze snoepgoed willen, vragen waarom de ze ‘blacked up’ zijn. ‘Het lijkt op racisme.’

De reacties van de andere Londense parkbezoekers op de twee zwartgeschminkte pieten zijn niet veel anders. Ze reageren veelal geschokt en noemen het ‘beledigend’.

Bergman liep tijdens de opnames per toeval acteur en activist Russell Brand tegen het lijf. Ook hij is niet te spreken over de Zwarte Pieten. “Deze traditie ontmenselijkt etnische minderheden. Ik vind Nederland normaalgesproken een heel ontwikkeld land, dus deze traditie verbaast me.’ Hij noemt het een ‘colonial hangover’.

Bergman, die werd opgevoed door een Engelse moeder en voor wie Sinterklaastraditie en nostalgie daarom geen rol spelen, mengde zich vanaf het begin actief in de discussie.

“Zwarte Piet vertegenwoordigt voor mij een stereotype dat ik mijn kinderen niet wil meegeven.”

Tijdens het draaien van de officiële Sinterklaas-optocht, dit jaar in Leiden en met ME’ers in de pietenpakjes, werd Sunny Bergman zelfs opgepakt en in de cel gezet.

Ze sprak voor ‘Zwart Als Roet’ zowel voor- als tegenstanders en ging op zoek naar de mechanismen die schuilgaan achter de gevoelige snaar die de 5 december-discussie blijkbaar raakt.

‘Zwart Als Roet’, 1 december 2014 om 20.25 uur op NPO1.

Lees ook:Sunny Bergman vanwege zwarte pieten-documentaire opgepakt bij intocht
Lees ook:Velen vinden dat zwarte piet een vrouw moet zijn
Lees ook:ANOUK, moeder van 4 gekleurde kinderen, oogst racisme met haar anti-Piet houding
Lees ook:Seksuologen geven prijs aan Sunny Bergman’s SLETVREES
Lees ook:Sletvrees: met hoeveel mensen deed jij het?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>