Steeds vaker vrouwelijke toezichthouders

RosieStreetArtPeopleEr zijn steeds meer vrouwelijke toezichthouders. Die trend is het sterkst te zien in de zorgsector.

Van de nieuwe toezichthouders in de zorg was in 2010 een kleine 30% vrouw, vorig jaar was dat al bijna 40%. Deze nieuwe lichting is ook jonger……….

Daarover bericht BNR Nieuwsradio.

Het blijkt allemaal uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Toezichthouders in de Zorginstellingen. De zorg heeft veruit de meeste commissarissen van alle sectoren.

Maar ook in andere sectoren is deze trend te zien, verzekert Hanske Plenge, mede-oprichter van het Netwerk Vrouwelijke Commissarissen en Toezichthouders.

“We zien dat er steeds meer andere toezichthouders komen. Het zijn jongere vrouwen, mensen die nog midden in het arbeidsproces staan.”

Volgens Marius Buiting, directeur van de Nederlandse Vereniging van Toezichthouders in de Zorginstellingen, is een verklaring dat een ander soort toezichthouder wordt gevraagd.

“Ik denk dat je de klassieke toezichthouder gevraagd zag worden op grond van staat van dienst en veel uit andere sectoren: openbaar bestuur en bedrijfsleven. Wat we nu zien is dat er meer betrokken, professionele toezichthouders komen. En dat men via sollicitatieprocedures toezichthouder wordt.”

Plenge herkent dit beeld: “Deze ontwikkeling naar een eigentijdse toezichthouder is al langer gaande. Dat nastreven van diversiteit is nodig. Niet zozeer omdat vrouwen een voorkeurspositie moeten krijgen, maar omdat het belangrijk is dat het bestuur in staat is om op verschillende manieren naar hetzelfde vraagstuk te kijken. Je wil tunnelvisie voorkomen.”

Lees ook:Beursgenoteerde bedrijven halen vrouwen quota niet
Lees ook:Blanke, grijze mannen houden toezicht op universiteiten en HBO’s
Lees ook:Femke de Vries benoemd tot bijzonder hoogleraar Toezicht RuG
Lees ook:Boeren Bonden zoeken vrouwelijke bazen
Lees ook:Susi Zijderveld treedt in Raad van Bestuur van NS

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>