Boeren Bonden zoeken vrouwelijke bazen

BoerinAnnoVroeger heetten ze de Boeren Bond. Nu zijn het de coöperaties in de agribusiness en ze hebben te weinig vrouwen in bestuursfuncties.

Van de ledenbesturen is 5,7% vrouw. In de raden van commissarissen is het aandeel vrouwen nog lager: 4,4%.

Bij de 50 grootste coöperaties van Nederland liggen de percentages wat hoger; daar is 7,1% van de ledenbesturen vrouw en 9,4% in de raden van commissarissen…………

Dat blijkt uit de NCR-Index Coöperatie Vrouwen die deze week werd gepresenteerd tijdens het NCR-symposium Coöperatie zoek(t) vrouw en waar boerenbusiness.nl over rapporteert.

Op 1 in de Agribusiness Top 40 staat AUV Dierenartscoöperatie waar de helft van de bestuurders vrouw is en eenderde van de commissarissen. Het vrouwelijk gezag steekt met kop en schouders boven de andere agri-coöperaties uit.

Bij FloraHolland vormen vrouwen een kwart van het ledenbestuur, maar hebben zij geen zitting in de Raad van Commissarissen. Dat laatste doet ForFarmers beter; van de 8 commissarissen zijn er 2 vrouw.

Cono Kaasmakers volgt op de voet. Daar zijn 2 van de 9 commissarissen vrouw, maar de zuivelcoöperatie heeft dan weer geen enkel vrouwelijk lid in het ledenbestuur. Dat lukt FrieslandCampina, Royal Cosun, FresQ, Boerenbond Deurne en Best of Four dan weer wel met elk 1 vrouw in de gelederen.

Ook Agrico, Agrifirm en AB Oost zijn op de goede weg om meer vrouwen aan te stellen. Zij hebben elk 1 vrouw in de Raad van Commissarissen.

Maar daartegenover staan 28 andere coöperaties die geen enkel vrouwelijk bestuurslid hebben. Van de 50 algemene coöperaties scoren vooral ondernemingen in de zorg goed op vrouwenaantal.

Afgemeten aan The Dutch Female Board Index kan coöperatief Nederland zich op dit vlak nog wel verbeteren stelt de NCR: van de 96 Nederlandse beursgenoteerde NV’s is 13,3% van de commissarissen vrouw.

Lees ook:Vrouwenquota vanaf 2016 in het land van Merkel
Lees ook:Viviane Reding: ‘Er verschijnen barsten in het glazen plafond’
Lees ook:Merendeel AEX-bedrijven voldoet niet aan Merkel norm
Lees ook:Duitsland bereikt compromis over vrouwen-quota
Lees ook:Beursgenoteerde bedrijven halen vrouwen quota niet

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>