Powervrouwen-films op CANVAS III: ‘La Source des Femmes’

LaSourceDesFemmesDit voorjaar is het op vrijdag op de Belgische TV-zender Canvas 4 weken lang vrouwendag.

Op vrijdagavond presenteren ze films waarin sterke vrouwen centraal staan: ‘Potiche’, ‘Made in Dagenham’, ‘La source des femmes’ en ‘Les femmes du 6ème étage’.

Vanavond is het de beurt aan ‘La source des femmes’ een muzikale, poëtische en sprookjesachtige Marokkaanse film van Adu Mihaileanu……

In een Noord-Afrikaans stadje zijn de mannen de baas en worden de vrouwen gedwongen om te werken en voor de kinderen te zorgen. Leila, die nieuw is in de gemeenschap, verbaast zich over deze gang van zaken.

Wanneer een zwangere vrouw een miskraam heeft door het harde werk, is voor Leila de maat vol. Ze wil dat de mannen ook een deel van de taken op zich nemen.

Ze eist onder meer dat de mannen een pijpleiding aanleggen van een waterbron naar het dorp, zodat de vrouwen niet telkens zo ver om water moeten lopen. De mannen weigeren en de vrouwen verenigen zich om de situatie te veranderen.

Ze beslissen dat de mannen geen seks meer krijgen totdat de leiding is aangelegd. De mannen zijn boos en ook politieke en religieuze leiders gaan zich met de zaak bemoeien. Maar de vrouwen houden voet bij stuk…

Het thema van de ‘seksstaking’ dateert al van de oudheid (Lysistrate van Aristophanes), maar Adu Mihaileanu werwerkt het op een originele en onverwachte manier in ‘La Source des Femmes’ over moslimvrouwen die het heft in eigen handen nemen.

De hoofdrollen worden vertolkt door onder andere Leïla Bekhti (Leila), Hafsia Herzi (Loubna/Esmeralda), Hiam Abbass (Fatima), Saleh Bakri (Sami), Sabrina Ouazani (Rachida).

‘La source des femmes’: vrijdag 28 maart om 20.40 uur op Canvas
‘Les femmes du 6ème étage’: vrijdag 4 april om 20.40 uur op Canvas

Lees ook:Powervrouwen-films op CANVAS II: ‘Made in Dagenham’
Lees ook:Powervrouwen-films op CANVAS IV: ‘Les femmes du 6ème étage’
Lees ook:Powervrouwen-films op CANVAS I: ‘Potiche’
Lees ook:De seksstaking van Marokkaanse powervrouwen
Lees ook:Esther Voet stapt op bij het CIDI

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>