Powervrouwen-films op CANVAS II: ‘Made in Dagenham’

made-in-dagenhamDit voorjaar is het op vrijdag op de Belgische TV-zender Canvas 4 weken lang vrouwendag.

Vanaf vorige week presenteert zij 4 films waarin sterke vrouwen centraal staan: ‘Potiche’, ‘Made in Dagenham’, ‘La source des femmes’ en ‘Les femmes du 6ème étage’.

Vanavond ‘Made in Dagenham’, een drama van Nigel Cole uit 2010, gebaseerd op ware gebeurtenissen aan het einde van de jaren ’60 in de Ford-fabriek van Dagenham in de buurt van Londen……..

Groot-Brittannië, 1968. De vrouwelijke werknemers van de autofabriek van Ford in Dagenham leggen plots het werk neer. De naaisters van de afdeling autozetels protesteren tegen de slechte werkomstandigheden in de fabriek.

Maar er is ook nog een andere reden voor de staking: de vrouwen worden minder betaald dan de mannen voor hetzelfde werk. Onder impuls van stakingsleidster Rita O’Grady (Sally Hawkins) leggen de naaisters de hele fabriek lam om deze ongelijkheid aan te klagen. Bij hun poging om gelijke kansen te verwerven voor mannen en vrouwen krijgen ze hulp uit onverwachte hoek…

Bob Hoskins speelt de rol van vakbondsleider Albert Passingham. Miranda Richardson is minister van arbeid Barbara Castle. Daniel Mays is Rita’s echtgenoot Eddie O’Grady. Andere rollen worden vertolkt door o.a. Geraldine James (collega Connie), Andrea Riseborough (Brenda), Rupert Graves (Ford-manager Peter Hopkins) en Rosamund Pike (Peters echtgenote Lisa).

‘Made in Dagenham’: vrijdag 21 maart om 20.40 uur op Canvas
‘La source des femmes’: vrijdag 28 maart om 20.40 uur op Canvas
‘Les femmes du 6ème étage’: vrijdag 4 april om 20.40 uur op Canvas

Lees ook:Powervrouwen-films op CANVAS I: ‘Potiche’
Lees ook:Powervrouwen-films op CANVAS III: ‘La Source des Femmes’
Lees ook:Powervrouwen-films op CANVAS IV: ‘Les femmes du 6ème étage’
Lees ook:De seksstaking van Marokkaanse powervrouwen
Lees ook:100 vrouwen in ‘Cent Femmes’ Eindhoven

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>