De seksstaking van Marokkaanse powervrouwen

la_source_des_femmes_afficheEen klein moslimdorp, ingesloten door heuvels en onherbergzaam land, leeft ver weg van stromend water en elektriciteit.

Om aan water te komen, sjouwen de vrouwen over een gervaarlijk pad langs de rotsen.

Vooral met volle emmers en vaten wil de riskante, maar noodzakelijke exercitie nog weleens verkeerd aflopen……

Zo verloren al veel zwangere vrouwen hun ongeboren kindjes. Ondanks dat, verroeren de mannen geen vin, ook al hebben ze de hele dag niets om handen. Bij een paar vrouwen groeit verzet dat leidt tot actie. Ze besluiten te staken: geen water en geen seks, tot de mannen ook in beweging komen.

In ‘La source des femmes’ is deze seksstop echter geen ludieke actie, meldt DeWereldMorgen.be. Het legt vrouwenmishandeling bloot. Iedereen in deze kleine gemeenschap weet van het huiselijk geweld wanneer de kompellampen op batterijen ‘s avonds uitgaan. Maar dat alles wordt doodgezwegen, bedekt met de mantel der traditie.

Het is niet louter een strijd van vrouwen tegen mannen, ook binnen de groepen heersen tegenstrijdige opvattingen.

Aan beide zijden nemen conservatievelingen en hervormingsgezinden hun posities in. De onderlinge spanningen tussen de vrouwen borrelen op bij het water, aan de bron (la source) en in een hammam. Speels, sensueel, maar ook bits en na-ijverig gaan ze in de clinch met elkaar.

Niet toevallig zijn 2 outsiders de gangmaaksters van het protest: een oudere weduwe (‘Le vieux fusil’) en een jonge vrouw uit een ander dorp die met een meer liberale leerkracht is getrouwd..

‘La source des femmes’, Radu Mihaileanu, 2011

Lees ook:Powervrouwen-films op CANVAS III: ‘La Source des Femmes’
Lees ook:Powervrouwen-films op CANVAS II: ‘Made in Dagenham’
Lees ook:Powervrouwen-films op CANVAS I: ‘Potiche’
Lees ook:Vrouwen met zeebenen op de HISWA
Lees ook:Powervrouwen-films op CANVAS IV: ‘Les femmes du 6ème étage’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>