Isabel Hoving zoekt vrouwelijke hoogleraren en onderzoekers voor Leiden

IsabelHovingDe komende 2 jaar moeten de diverse faculteiten van de Universiteit Leiden flink hun best doen om meer vrouwen in het onderzoek te krijgen, en meer studenten uit andere landen in de collegebanken.

Ze krijgen daarbij hulp van diversity officer Isabel Hoving en haar afdeling.

Zij heeft sinds begin dit jaar de taak om voor meer gelijkheid binnen de universiteit te zorgen.

Dinsdag presenteerde ze haar plan van aanpak tijdens een symposium in het Academiegebouw.

Dat meldt het Leidsch Dagblad.

Hoving stelt voor om bij elke faculteit het percentage vrouwelijke onderzoekers minstens gelijk te trekken met het percentage vrouwelijke studenten. Telt een opleiding 25% masterstudentes, dan moet de faculteit zijn best doen om ook 25% vrouwelijke promovendi aan te trekken, en eenzelfde percentage vrouwelijke hoogleraren. Als de faculteit al goed zit, dan wordt de lat hoger gelegd, naar ongeveer 40% vrouwen.

Faculteiten kunnen daarnaast kiezen voor extra maatregelen. Ze kunnen bijvoorbeeld van alle vrouwelijke medewerkers bekijken welke maatregelen nodig zijn om deze persoon binnen 2 jaar de stap naar het hoogleraarschap te laten maken. Of vrouwelijke medewerkers op verzoek een mentor toewijzen die hen helpt de juiste carrièrekeuzes te maken.

Behalve meer werk voor vrouwen, wil Hoving ook dat meer vrouwen meedraaien in belangrijk onderzoek. Meer vrouwen moeten onderzoeksvoorstellen indienen, en ze moeten vaker meedoen in onderzoeksteams. Verder wil de universiteit dat er in meer onderzoek aandacht is voor mogelijke verschillen tussen mannen en vrouwen.

Het Europese onderzoeksprogramma Horizon 2020 pleit hiervoor, en in navolging van onder andere Oxford sluit de Universiteit Leiden zich hierbij aan.

Dr. Isabel Hoving is universitair hoofddocent aan de Opleiding Film- en Literatuurwetenschap van de Universiteit Leiden. Ze is gespecialiseerd in gender studies, interculturaliteit, en de zogenaamde ‘environmental humanities’.

Het grootste deel van haar tijd wordt echter nu in beslag genomen door haar taken als Diversity Officer. Sinds januari 2014 bereidde ze een universiteitsbreed, integraal diversiteits- en inclusiviteitsbeleid voor, dat nu uitgevoerd gaat worden.

Lees ook:Innovatie is aandacht voor gender- en sekse-verschillen
Lees ook:16 miljoen voor meer vrouwelijke wetenschappers RUG
Lees ook:Vrouwelijke hoogleraren in beeld? There’s an app for that!
Lees ook:Alle academische jaarprijzen TU/e zijn gewonnen door vrouwen
Lees ook:Simone v/d Burg & Maryam Kavousi winnen UNECO Science Award

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>