100-jarige seksuologe vindt dat mensen elkaar te weinig (aan)raken

ShirleyZussmanZe is nog ouder dan de legendarische Dr. Ruth en opgeleid door het bekendste seksuologen ooit: William Masters & Virginia Johnson.

Op dit moment loopt er een serie ‘Masters of Sex’ die gaat over dit pionierskoppel.

Maar we hebben het vandaag over de 100-jarige sekstherapeute Shirley Zussmangeboren, geboren aan het begin van de Eerste Wereldoorlog en nog steeds actief in haar vakgebied…….

Ondertussen heeft ze 70 jaar ervaring en was ze getuige van de uitvinding van de anticonceptiepil en de daarmee gepaard gaande seksuele revolutie in de jaren ’60, de aidsepidemie in de jaren ’80 en de opkomst van internetporno in het nieuwe millennium.

Volgens Zussman heeft onze moderne, hectische levensstijl onze houding ten opzichte van seks drastisch veranderd. Ze constateert dat we niet meer voldoende energie, verlangen en tijd aan 1 bepaald persoon kunnen geven als we tegelijkertijd ook nog eens de druk voelen om meer geld te verdienen, een bedrijf te leiden en een nieuw huis te kopen.

“Mensen willen steeds meer. Maar verlangen vraagt ook een bepaalde hoeveelheid energie’, vertelt ze aan Time.com

Vandaag de dag gaan we in onze samenleving heel anders om met tijd en zijn we altijd maar druk volgens Zussman.

“Ik had ooit een patiënt die vertelde: ‘Ik hou van mijn man, ik hou ervan om seks met hem te hebben, maar als ik thuis kom van het werk en ik de hele dag mensen rondom mij heb gehad, wil ik gewoon crashen’.”

Zussman ziet ook een grote verandering in de manier waarop we tegenwoordig met vrijblijvende seks omgaan.

“In de jaren 60 was het niet alleen vrijblijvend, het was ook eng. Het was iets waarvan je wilde dat het je overkwam, een wilde jacht naar seksueel plezier. Maar ook de nadelen van dit gedrag werden zichtbaar. De intimiteit die mensen willen en nodig hebben, was er niet. Er was zorg over soa’s en uiteindelijk had aids een grote domper op al die opwinding’, aldus Zussman die meent dat seksueel plezier maar een klein onderdeeltje is van wat mannen en vrouwen van elkaar willen. “Ze willen intimiteit, nabijheid, begrip, plezier en iemand die ook buiten de lakens om hen geeft.”

Zussman zegt ook geschokt te zijn over het gebrek aan verbondenheid tussen mensen in dit digitale tijdperk.

“Er is zo weinig echt fysiek contact tussen mensen door smartphones. Er wordt minder aangeraakt, minder gepraat, minder geknuffeld, minder gekeken. Mensen ervaren plezier wanneer ze naar elkaar kijken en lachen. We hebben aanrakingen nodig om ons gewild en geliefd te voelen. Dat ontbreekt in deze generatie. Ik snap niet dat mensen dat niet missen’, aldus deze wijze eeuwelinge.

Lees ook:Een kwart van de Aziatische vrouwen werd verkracht; bij de Papoea’s zelfs de helft
Lees ook:Nederlandse carrièrevrouwen hebben veel seks!
Lees ook:Vrouwen spannen kort geding aan tegen RK kerk inzake ‘verjaard’ seksmisbruik
Lees ook:ORMIT van Hetty van Ee: één van de fijnste plekken om te werken in NL
Lees ook:Rapport Corinne Dettmeijer: 1 op de 3 NL kinderen maakt seksueel geweld mee

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>