Een kwart van de Aziatische vrouwen werd verkracht; bij de Papoea’s zelfs de helft

Desgevraagd geeft 1 op de 10 Aziatische mannen toe weleens een vrouw te hebben verkracht.

Het gaat dan om vrouwen met wie de verkrachter niet getrouwd is.

Als ook die worden meegeteld, dan heeft een kwart van de mannen zich weleens aan seksueel geweld schuldig gemaakt………

Dat blijkt uit de eerste grote studie naar dit vrouwenonecht, waarvan de resultaten deze week verschenen in het wetenschapppelijke tijdschrift Lancet Global Health. In totaal werden meer dan 10.000 mannen in Bangladesh, China, Cambodja, Indonesië, Sri Lanka en Papoea-Nieuw-Guinea geïnterviewd. De andere landen in Azië moeten nog worden onderzcoht.

Gedwongen seks komt het meest voor in Papoea-Nieuw-Guinea. De scores waren het laagst in Indonesië en Bangladesh. Opvallend is dat veel mannen al jong beginnen met seksueel geweld; in ruim de helft van de gevallen al voordat ze 20 zijn.

In de vragen werd niet gerept over verkrachting, maar de mannen werd wel gevraagd of ze weleens een vrouw gedwongen hadden tot seks. In totaal gaf 6% tot 8% aan dat ze wel eens een vrouw hadden verkracht die niet hun partner was. Als zij wel werden meegeteld steeg het aantal tot tussen de 30% en 57%.

Van de mannen die weleens een vrouw tot seks gedwongen hadden, zei meer dan 70% dat ze dat deden, omdat ze er ‘recht op hadden’. Bijna 60% gaf aan zich te vervelen of plezier te willen hebben en 40% zei boos te zijn of de vrouwen te willen straffen.

Ongeveer de helft van de mannen gaf aan zich achteraf schuldig te voelen. Iets minder dan een kwart van de verkrachters heeft daarvoor een celstraf uitgezeten.

De ontstellende resultaten moeten er volgens wetenschappers toe leiden dat de waarnemning over hoe vaak er (seksueel) geweld tegen vrouwen is, wordt bijgesteld en dat er maatregelen worden genomen om dit te voorkomen.

De onderzoekers schrijven het seksueel geweld voor een belangrijk deel toe aan diepgewortelde seksistische opvattingen. Andere risicofactoren zijn armoede en het feit dat veel mannen als kind zelf emotioneel of fysiek zijn misbruikt.

Nooit eerder werd er zo’n grootschalig onderzoek gedaan naar seksueel geweld. Kleinere onderzoeken wezen ook al uit dat een fors deel van de mannen zich er schuldig aan maakt.

Zo bleek uit een onderzoek in Zuid-Afrika al eens dat bijna 40% van de mannen daar weleens een vrouw heeft verkracht en uit een eerder rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bleek dat wereldwijd 1 op de 3 vrouwen slachtoffer is geworden van huiselijk of seksueel geweld.

Lees ook:Indonesische mannen in rok op de bres voor vrouwenrechten
Lees ook:De meeste verkrachtingen vinden plaats binnen het huwelijk
Lees ook:Een epidemie van seksueel geweld bedreigt de wereld
Lees ook:Seksueel geweld ‘normaal’ op prestigieuze Stanford University
Lees ook:Indiase politica: ‘vrouwen lokken verkrachting zelf uit’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>