Wikipedia is jarig en wil graag verwijven

Online encyclopedie Wikipedia bestaat op 15 januari precies 15 jaar. Een toegewijde groep vrijwilligers werkt dagelijks hard aan de inhoud, maar meer vrouwen zijn zeer welkom.

Zeker omdat de inhoud van het digitale groeiende naslagwerk nog steeds te weinig vrouwen bevat.

In 2001 werd Wikipedia gelanceerd door Jimmy Wales en Larry Sanger. Destijds alleen nog in het Engels, maar niet veel later volgden ook andere talen, waaronder de Nederlandse versie op 19 juni 2001.

Wikipedia was bij de lancering een vreemde eend in de bijt. Niet alleen was (en is) het digitale naslagwerk volledig gratis te gebruiken, de inhoud is bovendien door iedereen te bewerken.

Hoewel dat met name in de begindagen van de internetencyclopedie voor scepsis zorgde, lijkt de inhoud niet onder te doen voor traditionele encyclopedieën. Al in 2005 werd er in het wetenschappelijke tijdschrift Nature een onderzoek gepubliceerd waarin werd geconcludeerd dat Wikipedia ongeveer net zo betrouwbaar is als de beroemde Encyclopedia Britannica.

De door iedereen te bewerken internetencyclopedie is inmiddels uitgegroeid tot het belangrijkste naslagwerk op het internet. Volgens Alexa, dat onder meer onderzoek doet naar de populariteit van websites, is de website de op 6 na populairste site ter wereld.

Maar het aantal actieve ‘Wikipedianen’ dat het naslagwerk bijhoudt neemt af, ook in Nederland. 9 jaar geleden lag het aantal actieve Nederlandse schrijvers rond de 1.500. Volgens de laatst gepubliceerde cijfers (november 2015) ligt het aantal actieve Nederlandse vrijwilligers nu op 1201. Wereldwijd zijn er zo’n 80.000 actieve Wikipedianen.

Lees ook:Help Wikipedia verwijven!
Lees ook:Wikipedia bevat teveel piemels: dat kan anders!
Lees ook:Ten aanval: vrouwen gaan Wikipedia bestormen
Lees ook:Nederlands Wikipedia weer een stukje verder verwijfd
Lees ook:1001 powervrouwen uit de Vaderlandse Geschiedenis

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>