Portrettengalerij van vrouwelijke hoogleraren voor 400 jaar RUG

PortretProfDeJongHet 2e deelproject van de viering van het 400-jarig bestaan van de Rijks Universiteit Groningen beoogt het vergroten van het aantal portretten van belangrijke vrouwen.

Vrouwelijke hoogleraren en wetenschappers zijn in het Academiegebouw nog steeds vrijwel onzichtbaar.

Zo hangen er in de Senaatszaal tussen de 190 mannen slechts 2 vrouwen.

10 portretten, van vrouwen van alle Groningse faculteiten, staan op de shortlist om door hedendaagse schilders te worden vastgelegd.

Else M. Barth, filosofe (1977 – 1993)
Johanna H. Bijtel, embryologe (1947 – 1968)
Alida M. Bos, rechtssociologe en decaan (1968 – 1987)
Ruth F. Curtain, wiskundige (1980 – 2010)
Marianne Kleibrink, klassiek archeologe (1976 – 2003)
Annie M. Luttmer-Kat, juriste (1990 – 2003)
Aafje Looijenga-Vos, chemica (1967 – 1983)
Jeltje van der Meer-Kooistra, bedrijfskundige (1998 – 2010)
C. Elizabeth Visser, classica en prorectrix (1947 – 1976)
Annie N. Zadoks-Josephus Jitta, klassiek archeologe (1956 – 1975)
Lolkje de Jong

Het eerste portret dat 13 november in het kader van Illustra 2014 is aangeboden aan de RUG, is dat van prof. dr. Lolkje de Jong-van den Berg. Kunstenares Annemiek Vos vervaardigde het portret.

Lolkje de Jong-van den Berg (1947) is farmaceut en epidemioloog. Ze is de eerste hoogleraar Farmaco-epidemiologie aan de faculteit Wis- en Natuurkunde (1998-2012) en initiator van vele vernieuwingen in onderwijs en onderzoek binnen de farmacie. Ze is medeauteur van ‘Geneesmiddelen in Nederland’, een kritische gids over geneesmiddelen voor de leek, en ‘Het Geneesmiddel’ een leerboek voor medisch-farmaceutische opleidingen. Ze heeft als redactielid en later voorzitter vele jaren een bijdrage geleverd aan het Geneesmiddelenbulletin; een kritisch blad over geneesmiddelen voor arts en apotheker.

Haar onderzoek is vooral gericht op veiligheid van geneesmiddelen tijdens de zwangerschap. Daartoe werkt ze nauw samen met de Europese registratie van aangeboren afwijkingen EUROCAT (European Congenital Anomalies and Twins Registry). Ze bestudeert daarin de relatie van aangeboren afwijkingen met het geneesmiddelgebruik tijdens zwangerschap.

Elizabeth Visser en Annie Zadoks-Josephus Jitta
28 februari worden, tijdens de opening van de virtuele expositie Augmented Illustra, de portretten van Elizabeth Visser en Annie Zadoks-Josephus Jitta aangeboden aan de RUG.

Prof. dr. Elizabeth Visser was van 1947 tot 1967 hoogleraar Oude Geschiedenis, Griekse en Romeinse oudheden aan de RUG. Bij het vorige grote lustrum van de universiteit, in 1964, was ze als pro-rectrix lid van het universiteitsbestuur. Deze functie is na haar nog door geen enkele vrouw vervuld.

Prof. dr. Annie Zadoks-Josephus Jitta was van 1961 tot en met 1969 hoogleraar Klassieke archeologie aan de RUG. Haar portret, is geschilderd door Carla Rodenberg.

Lees ook:Portrettengalerij van vrouwelijke hoogleraren in Groningen
Lees ook:‘Knappe vrouwenkoppen’ toegevoegd aan eregalerij RUG
Lees ook:Vrouwelijke hoogleraren in beeld? There’s an app for that!
Lees ook:‘Niet getest op vrouwen…..’
Lees ook:Athena’s Angels vervangen oude knarren door vrouwelijke profs

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>