Esther Nederhof ontdekt dat slechte jeugd nog niet zo gek is

EstherNedderhofWie veel stress doormaakt in haar of zijn jeugd, loopt op latere leeftijd juist minder kans op een depressie.

Omgekeerd kan een rustige jeugd juist een groter risico vormen voor stressproblemen op latere leeftijd…….

Dat blijkt uit onderzoek Esther Nederhof van het UMCG, waarover is gepubliceerd in het tijdschrift Psychological Science.

Zij maakte gebruik van de data van de langdurige TRAILS-studie, die sinds 2001 een groep van 2900 Noord Nederlandse (toen 10-jarige) jongeren in hun psychische, sociale en lichamelijke ontwikkeling volgt. Recent is de 5e meting afgerond.

Een algemene aanname is dat stress de kans op depressie vergroot. Uit de studie van Nederhof blijkt juist dat dit verband bij een deel van de mensen juist andersom is. Het lijkt erop dat mensen die jong blootgesteld werden aan stress er later meer aan gewend zijn.

Nederhof toont aan dat jongeren met weinig spanningen in hun kindertijd een heel grote kans hebben om depressief te worden als zij recent veel stress meemaakten.

Dit geldt slechts voor een deel van de jongeren. Mensen die goed zijn in het switchen tussen verschillende taken, hebben minder moeite met stress, los van hun jeugdervaringen. “Deze groep lijkt zijn schouders op te halen en iets anders te gaan doen, in plaats van bij de pakken neer te zitten na een stressvolle gebeurtenis”, zegt Nederhof.

Volgens de psychiater zijn deze uitkomsten van groot belang bij beroepskeuzes en -uitoefening. “Het kan bijvoorbeeld verklaren waarom sommige politieagenten na grote onlusten wel psychische problemen krijgen, en anderen niet. Ook bij de selectie van militairen voor een stressvolle missie in het buitenland zijn deze gegevens essentieel.”

Lees ook:Promovenda Marion v/d Heuvel: alle zwangeren aan de mindfulness
Lees ook:Psychiater Sascha Kats behandelt zwangeren die niet op roze wolk zitten
Lees ook:Promovenda ontdekt dat transgenders inderdaad hersenen hebben van de gewenste sekse
Lees ook:Sunny Bergman ontdekt dat ze in Ghana niet weten wat depressief is
Lees ook:Werkende moeders ‘kweken’ hoogopgeleide dochters en zorgende zonen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>