Promovenda Marion v/d Heuvel: alle zwangeren aan de mindfulness

yoga-healsPsychische screening van zwangere vrouwen zou geen slecht idee zijn.

Want voor het ongeboren kind is een gelukkige moeder net zo belangrijk als een gezonde moeder..

Maar het gaat verder: gestresste moeders baren gestresste kinderen, die vaak de diagnose ADHD op zich geplakt krijgen…….

Zo blijkt uit onderzoek van promovenda Marion van den Heuvel bij het babylab van Tilburg University.

Er werden 190 moeders met hun kinderen gevolgd. Tijdens hun zwangerschap moesten ze vragenlijsten invullen over hun psychische gesteldheid. 2 maanden na de geboorte kwamen de kindjes naar het babylab voor testen en hersenonderzoek. 9 maanden later kwamen ze opnieuw voor nog een ronde testen en taakjes. De bevindingen zijn gepubliceerd in het vaktijdschrift Social Cognitive and Affective Neuroscience.

Drank en sigaretten tijdens de zwangerschap zijn tegenwoordig een doodzonde. Slecht voor het ongeboren kind. Hetzelfde geldt voor spanningen, alleen is dit veel minder bekend.

“Vreemd”, vindt Van den Heuvel dat. “Angst en stress kunnen grote invloed hebben op de gezondheid van het ongeboren kind. Daar moet echt meer aandacht voor komen. We weten inmiddels dat stress slecht is voor ons zelf. Maar eigenlijk legt nog niemand de link dat het daarom ook slecht kan zijn voor de baby.”

Epidemiologische studies laten een verband zien tussen spanningen bij de moeder tijdens de zwangerschap en de kans op autisme en ADHD bij het kind. “Wat je ook ziet is dat meisjes meer last krijgen van emotionele klachten. Jongens krijgen vooral klachten op cognitief gebied, aldus Van den Heuvel. “Tegelijkertijd is er ook sprake van een omgekeerd verband. Mindfulness tijdens de zwangerschap heeft een gunstige invloed op de baby in ontwikkeling.”

De bevindingen werpen ook een ander licht op al die jonge Ritalin-slikkers van dit moment.

“ADHD zou een gevolg kunnen zijn van een aanpassing van het ongeboren kindje aan verwachte stressvolle omstandigheden. Het kindje zit 9 maanden in de buik en merkt het wanneer de moeder gestrest is. Doordat het mogelijk wordt blootgesteld aan stresshormonen en de hogere hartslag van de moeder ontwikkelt het stresssysteem van de foetus anders dan wanneer de moeder weinig stress kent. Enerzijds kan verwacht worden dat dit kind beter kan omgaan met stress, anderzijds is het zo dat het brein van een moeder die veel stress meemaakt beter functioneert wanneer er veel prikkels aanwezig zijn. Wanneer het die prikkels niet in zijn omgeving aangeboden krijgt gaat het kind zelf op zoek naar prikkels. Zo’n kindje kan later de diagnose ADHD krijgen, maar heeft zich eigenlijk in de baarmoeder perfect aangepast aan een stressvolle wereld. Alleen ontstaat er een probleem wanneer er onvoldoende prikkels worden aangeboden.”

De onderzoekers keken ook naar de invloed van mindfulness op moeder en kind. Dat blijkt enorm te helpen. “Misschien moeten we gestreste moeders een mindfulness-cursus geven, om de negatieve effecten te temperen of zelfs weg te nemen.”

Lees ook:Psychiater Sascha Kats behandelt zwangeren die niet op roze wolk zitten
Lees ook:Volg Tanja Jess bij ‘Ik word moeder’
Lees ook:Hersendode Ierse wordt in leven gehouden vanwege haar zwangerschap
Lees ook:BESPOTTELIJK: ‘abortus is OK als embryo ongewenst m/v is’
Lees ook:Moeders van ziekenhuis-zuigelingen willen extra zorgverlof

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>