Sunny Bergman ontdekt dat ze in Ghana niet weten wat depressief is

SunnySide40% van ons Nederlanders lijdt aan klachten als depressiviteit, slapeloosheid, ADHD en stress.

Documentairemaakster Sunny Bergman onderzoekt hoe dat in andere culturen is en reisde daarvoor naar Ghana, Taiwan en Brazilië

Daar gaan ze op geheel andere, veelal spirituele, wijze om met deze voor ons zo bekende psychische klachten wordt omgegaan.

Sunny, die zelf 7 jaar geleden een burn-out kreeg, verwondert zich erover er bijna geen land ter wereld is dat zo veel geld uitgeeft aan geestelijke gezondheidszorg als Nederland. Vanwaar dan toch al mentale problemen? Zijn het welvaartziektes?

Uit cross-cultureel onderzoek is gebleken dat geestelijke problemen in niet-westerse culturen minder voorkomen of op een totaal andere manier worden geïnterpreteerd.

Benieuwd of we hiervan iets kunnen leren, gaat Sunny op zoek naar andere, veelal spirituele benaderingen voor problemen van de geest. Misschien is wat wij exotisch vinden wel heel gewoon, en wat wij normaal vinden juist ongewoon.

Morgenavond zien we hoe Sunny op zoek gaat in Ghana. Ze hebben er niet eens een woord voor depressief en voor de meesten daar is het een onbekend fenomeen.

Eenzaamheid kennen ze al helemaal niet. Men leeft, werkt, slaapt en eet gezamenlijk. Als een lid van de groep terneergeslagen is, wordt dat gezien als een probleem van de hele gemeenschap waarvoor ze met elkaar een oplossing moeten bedenken. Sunny leeft mee met de familie van een vriendin, bij wie ze ervaart dat zorgen voor elkaar ook een vorm is van zorgen voor jezelf.

Deel 2 en 3 gaan respectievelijk over Taiwan en Brazilië.

Donderdagen 3, 10 en 17 december 2015, om 21:00 uur bij de VPRO op NPO3.

Lees ook:Sletvrees: met hoeveel mensen deed jij het?
Lees ook:Sunny Bergman’s zwarte pieten-docu vanavond op TV
Lees ook:TV-TIP: Mirella van Markus wil ook een kind!
Lees ook:Seksuologen geven prijs aan Sunny Bergman’s SLETVREES
Lees ook:Braziliaanse gospel tegen kinderprostitutie

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>