VS noemt research-schip naar eerste Amerikaanse vrouw in de ruimte

Sally_Ride,_America's_first_woman_astronautDe Amerikaanse marine noemt zijn eerste academisch researchship naar de eerste Amerikaanse vrouw in de ruimte, Sally Ride.

Het gaat om een schip voor oceanografisch onderzoek……….

Dat meldt de website space.com.

Sally Ride was 1 van de 8000 mensen die reageerden op een krantenadvertentie waarin vrijwilligers werden gezocht voor het Amerikaanse ruimtevaartprogramma.

In 1978 ging ze werken bij NASA. Tijdens het begin van haar carrière bij NASA was ze lid van het grondpersoneel tijdens de tweede en derde Space Shuttle-missies. Tevens hielp ze met de ontwikkeling van de Canadarm.

In 1983 werd ze uitgekozen om deel te nemen aan de STS-7 missie aan boord van de Challenger. Zodoende werd ze op 18 juni 1983 de eerste Amerikaanse vrouw ooit in de ruimte.

Ze was niet de eerste vrouw ooit in de ruimte; de Russische kosmonautes Valentina Tereshkova en Svetlana Savitskaya gingen haar voor. Tijdens de missie, waarbij de bemanning onder andere twee satellieten in een baan om de aarde bracht en farmaceutische experimenten uitvoerde, bediende Ride de mede door haarzelf ontworpen Canadarm.

In 1984 nam Ride deel aan een tweede missie, eveneens aan boord van de Challenger. In totaal bracht ze 343 uur in de ruimte door. Ze zou nog mee gaan met een derde missie, waarvoor ze reeds 8 maanden had getraind. Maar nadat de Challenger in januari 1986 ontplofte tijdens lancering werd haar missie geschrapt.

Ze werd na dit ongeluk gevraagd voor een commissie die de ramp moest onderzoeken. Nadat het onderzoek was voltooid, werd Ride overgeplaatst naar het NASA-hoofdkwartier in Washington DC. Daar hield ze zich bezig met de strategische planning van toekomstige missies. Tevens hielp ze met de oprichting van NASA’s Office of Exploration.

Astronaute Sally Ride overleed op 23 juli 2012 op 61-jarige leeftijd aan kanker.

Lees ook:Eerste Amerikaanse astronaute krijgt postuum hoogste USA-onderscheiding
Lees ook:Vandaag exact een halve eeuw ‘women in space’
Lees ook:Voor de 2e maal een Chinese vrouw de ruimte in
Lees ook:Help de eerste Noorse vrouw de ruimte in!
Lees ook:Op moederdag lekker knallen met de Harley

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>