Help de eerste Noorse vrouw de ruimte in!

RosieAstronautDe Noorse Tale Sundlisæter, een ingenieur cybernetica, is een van de weinige vrouwelijke deelnemers in Noorwegen aan een internationale wedstrijd van het mannencosmeticamerk Axe.

De winnaar gaat een ‘ruimtevlucht’ maken aan boord van een L-39 Albatross MKII jet……….

Dit toestel bereikt een hoogte van 100 kilometer. In een paraboolvlucht, waarbij het vliegtuig snel stijgt en daalt. Tijdens de vrije val ervaren de inzittenden maximaal 25 seconden gewichteloosheid, tijdens het snel optrekken voelen ze g-krachten, tot 2x de zwaartekracht.

Beginners kunnen tijdens een paraboolvlucht, waarbij een toestel gemiddeld dertig keer daalt en stijgt, misselijk worden. De vliegtuigen die deze missies uitvoeren zijn door astronauten wel ‘vommit comets’ (kotskometen) genoemd.

Paraboolvluchten worden door ruimtevaartorganisaties als de NASA gebruikt om astronauten te trainen voor een missie buiten de dampkring.

In de meeste gevallen worden in de Axe-wedstrijd per land twee kandidaat-astronauten afgevaardigd naar een toernooi in de Verenigde Staten, waarna uiteindelijk een winnaar wordt gekozen.

In Noorwegen echter niet. Daar gaat de nummer 1 rechtstreeks naar Florida. Tale Sundlisæter staat nu op de tweede plaats.

De 29-jarige uit Oslo lijkt geknipt voor een reis in de ruimte. Ze studeerde cybernetica en was betrokken bij het ontwerpen van ruimtestations bij de Europese ruimtevaartorganisatie ESA en de universiteit van Stuttgart. Ze is de contactpersoon in Noorwegen voor de organisatie van de Verenigde Naties voor ruimtevaartprogramma’s.

In een e-mail zegt Sundlisæter dat ze meedoet aan de wedstrijd, omdat ze ‘de aarde vanuit de ruimte wil zien. Ik wil nieuwe ontdekkingen doen en mezelf uitdagen.’

Hoewel Axe een merk voor mannen is en de leuze van de wedstrijd ‘ga de ruimte in als een man, keer terug als een held’, heeft Sundlisæter zich toch ingeschreven. “Ik wil erg graag de ruimte in.”

Het regelement sluit vrouwen niet uit van deelname, behalve in Mexico. Vrouwelijke deelnemers hebben al geklaagd over het seksistische karakter van de Axe-reclames.

Sundlisæter heeft korte tijd bovenaan de ranglijst van de Noorse Axe-wedstrijd gestaan, maar werd ingehaald door een mannelijke deelnemer. Ze zegt dat deze deelnemer delen heeft gekopieerd van haar campagne om verkozen te worden. Hij zou ook stemmen ronselen via porno-websites.

In de geschiedenis van de ruimtevaart is er nog nooit een Noor geweest die een vlucht maakte. Sundlisæter wil graag de eerste zijn voor haar land. ’Kiezers’ kunnen haar kandidatuur van online steunen. Ook Nederlandse internetters die het lokale management van Axe een leuke verrassing willen bezorgen. Stemmen kan HIER tot 31 mei.

Lees ook:Meest gestelde vraag aan vrouw in de ruimte: ‘hoe was je je haar?’
Lees ook:Noorwegen dankt zijn stabiele welvaart aan vrouwen-emancipatie
Lees ook:IJzeren Erna & Noorse Thatcher smeden rechtse coalitie
Lees ook:Een compleet vrouwelijke bemanning voor eerste Marsreis
Lees ook:ESA geeft a.s. ruimtevaarsters korting bij Space Expo

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>