Eerste Amerikaanse astronaute krijgt postuum hoogste USA-onderscheiding

SallyRideSally Ride, de eerste Amerikaanse vrouw die naar de ruimte reisde, krijgt de hoogste burgerlijke onderscheiding in de VS.

De astronaute die vorig jaar op 61-jarige leeftijd overleed, zal postuum de Presidential Medal of Freedom krijgen van president Barack Obama…..

Zo heeft het Witte Huis meegedeeld.

“We gedenken Sally Ride niet alleen als een nationale heldin, maar ook als een rolmodel voor generaties jongen vrouwen”, aldus Obama in een persbericht. “Ze inspireerde ons om naar de sterren te reiken en pleitte voor meer focus op de wetenschap, technologie, techniek en wiskunde die ertoe zouden bijdragen om daar te geraken.”

Ride was in 1978 de eerste vrouw die een trainingsprogramma bij de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA volgde. In 1983 maakte ze een zesdaagse ruimtereis mee aan boord van de Challenger, waarmee ze de eerste Amerikaanse vrouw in de ruimte was. Een jaar later vloog ze een tweede keer met een shuttle naar de ruimte. Ze overleed op 23 juli 2012 aan pancreaskanker.

De titel ‘eerste vrouw in de ruimte’ kon Ride niet claimen. Die eer is weggelegd voor de Russische kosmonaute Valentina Tereshkova die al in 1963 de ruimte in ging.

Lees ook:VS noemt research-schip naar eerste Amerikaanse vrouw in de ruimte
Lees ook:Vandaag exact een halve eeuw ‘women in space’
Lees ook:ESA geeft a.s. ruimtevaarsters korting bij Space Expo
Lees ook:Prachtige zwarte rolemodels voor meisjes van nu
Lees ook:Indiaas verkrachtingsslachtoffer krijgt postuum VS-vrouwenprijs

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>